Llegim Actualitat 17/05/2021

L'editorial de Woody Allen publicarà la polèmica biografia de Philip Roth

El llibre va ser retirat del mercat per les acusacions de violació i assetjament al biògraf, Blake Bailey

2 min
Blake Bailey

BarcelonaLa biografia de Philip Roth (1933-2018) escrita per Blake Bailey tornarà a les llibreries. Ho farà de la mà de l'editorial Skyhorse, que ha adquirit els drets del llibre i el publicarà en paper el 15 de juny. La biografia de Philip Roth va ser publicada per WW Norton & Company a principis d'abril, però l'editorial va deixar de distribuir i promocionar el llibre després de les acusacions de violació i assetjament sexual per part d'una executiva del sector editorial i de diversos alumnes de l'institut en el qual Bailey era professor. L'editorial Skyhorse ha confirmat aquest dilluns a l'agència The Associated Press que ja té pràcticament a punt l'edició en paper de les memòries i que aquest dimecres llançarà la versió en e-book i l'audiollibre de la biografia. El mateix segell va rescatar l'any passat les memòries de Woody Allen, després que Hachette decidís no publicar-les arran de les protestes dels seus treballadors, que es remetien a les acusacions d'abús sexual fetes per la filla del cineasta, Dylan Farrow. A Espanya, la biografia de Philip Roth arribarà de la mà de l'editorial Debate l'any que ve.

Bailey va començar a treballar en la biografia de Roth el 2012, i l'escriptor va col·laborar-hi activament fins que va morir, el 2018. Tres setmanes després d'arribar a les llibreries, diversos exalumnes de Bailey van denunciar "la conducta sexual inapropiada" del seu antic professor de llengua i literatura anglesa en un institut de Nova Orleans a la dècada dels 90: segons els testimonis, a més de comportar-se de manera inadequada dins l'aula, Bailey va "assetjar" algunes de les estudiants i "va violar dues dones, entre les quals una exalumna", segons explica Alexandra Schwartz a la revista The New Yorker, on cita també un correu electrònic de l'autor difós pel Times: "La meva conducta va ser deplorable, però no vaig fer res il·legal". A aquestes acusacions s'hi han afegit les de Valentina Rice, una executiva del sector editorial de 47 anys, que va recordar que el 2018 ja havia escrit a la presidenta de Norton i al New York Times per informar de "l'agressió sexual" que havia patit per part de Bailey en una festa a casa del crític literari Dwight Garner, l'any 2015.

Al fer-se públiques totes aquestes acusacions, l'editorial WW Norton & Company va deixar d'imprimir, distribuir i promocionar la biografia de Roth. Norton va decidir desvincular-se així del llibre, pel qual havia pagat un avançament de sis xifres i havia llançat un tiratge inicial de 50.000 exemplars. L'editorial, a més, va anunciar que faria "una donació equivalent a l'avançament a organitzacions contra les agressions i els abusos sexuals".

stats