Llegim Actualitat 11/02/2022

Dir-ho tot en mil caràcters

Crònica de l'última sessió del taller d'escriptura d'Ada Castells

Ada Castells
2 min
UNA EINA PER A LES EMOCIONS  Si utilitzem l’escriptura com a eina emocional, res com fer unes línies a mà.

BarcelonaHa arribat l'últim dia de la primera tongada del taller d'escriptura de l'actualitat organitzat per l'ARA. Dimecres vinent hi tornarem amb una nova proposta per escriure plegats. Aquest cop, per fi, amb la possibilitat de veure'ns de cos sencer a la redacció del diari, tot i que es manté la modalitat virtual per als que la prefereixin. Abans, però, hem de deixar constància de l'última sessió del primer grup d'alumnes que han assistit, setmana rere setmana, al ritual de desaparèixer del món per endinsar-se en l'art de la ficció. Val a dir que no hi ha hagut campanes ni recances a l'hora de comentar els textos amb voluntat de millorar-los. Ha sigut un grup molt actiu i desinhibit: d'això es tracta. 

L'últim dia és el moment de llegir els contes curts inspirats en l'actualitat. Com era d'esperar, gràcies a la bona sintonia del grup, hi ha hagut notícies repetides, però resultats ben diferents. Cadascú ha tret profit de la veu pròpia, fugint del lloc comú. Hi ha qui s'ha posat en la pell d'un refugiat, qui ens ha retratat un nadó en una balsa, qui s'ha transformat en una metge afganesa que ha d'abandonar la feina, i un parell han fixat la mirada en l'adult que s'ha atrevit a denunciar els abusos sexuals patits en la infantesa. Fins i tot hi ha hagut una incursió sorprenent a l'horòscop amb un final discutit pels talleristes que l'autora ha aconseguit defensar. La gràcia de la ficció és que ens hem pogut allunyar de la realitat per entendre-la més bé, fer-nos-la nostra. 

Val a dir que, al taller, hi ha hagut moments de revolta, queixes generals a la senyu, que ha resistit impertèrrita: "Amb mil caràcters no podem dir res", "Hem hagut de tallar molt", "Això ho he hagut de treure perquè ja m'havia passat de línies". Ai las, la dura vida de l'autor. Analitzant els microrelats, hem pogut comprovar que ben sovint menys és més, que podem eliminar adjectius sobrants i quedar-nos amb el més precís, que sovint caiem en la redundància sense adonar-nos-en, que hem de refiar-nos de la intel·ligència dels nostres lectors i no donar-los-ho tot tan mastegadet... Vaja, que han anat sortint els trucs que hem repassat aquestes setmanes per aconseguir dir què volem dir sense gens de por d'emocionar-nos. 

Si us voleu matricular al següent taller, engegarem un nou grup el 16 de febrer. 

https://subscripcions.ara.cat/entrades/taller-escriptura-ada-castells/

stats