Sector editorial

La Casa de les Lletres s'ubicarà al Palau Requesens

L'edifici per aglutinar entitats relacionades amb el món del llibre s'inaugurarà aquest any, segons el departament de Cultura

2 min
Palau Requesens.

BarcelonaLa futura Casa de les Lletres s'ubicarà al Palau Requesens de Barcelona, a l'actual seu de la Reial Acadèmia de Bones Lletres, segons ha avançat aquest dijous La Vanguardia i ha confirmat l'ARA. La Casa de les Lletres serà un espai de creació aglutinador d'entitats relacionades amb el món del llibre com l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC), el PEN Club i l'Associació Col·legial d'Escriptors de Catalunya (ACEC) a la capital catalana. Segons el departament de Cultura, el projecte s'inaugurarà aquest any i forma part del Pla Nacional del Llibre i la Lectura, presentat l'any passat.

Tot i això, la iniciativa de crear la Casa de les Lletres ve de lluny. El 2012, l'aleshores director de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), Oriol Izquierdo, ja avançava que una de les seves iniciatives era impulsar la Casa de les Lletres. En aquell moment es plantejava com a seu de l'ILC, un gran ateneu i, a més, com un espai on s'havia d'incloure el futur Museu de la Literatura. El projecte va quedar aturat fins al 2017, quan l'Ajuntament de Barcelona –amb Jaume Collboni com a tinent d'alcaldia d'Empresa, Cultura i Innovació– se'l va fer seu i va afirmar que el tiraria endavant com un "hub per al món editorial, on la formació de nous escriptors sigui possible".

Aquell any es va arribar a anunciar que la Casa de les Lletres s'ubicaria al 22@, al districte de Sant Martí, dins la superilla del Poblenou, al costat de la Fundació Vila Casas. El consistori volia instal·lar-lo a l'antiga seu de la Companyia General d'Autobusos de Barcelona, en un edifici que s'havia de rehabilitar. Per tirar endavant amb la iniciativa, van pressupostar 3,7 milions d'euros i van avançar que hi situarien l'oficina de la capitalitat literària de la UNESCO i l'oferirien també a l'ILC i a altres entitats del gremi com a possible seu.

Dos anys després, la futura Casa de les Lletres va tornar a canviar d'ubicació. Quan l'Ateneu Barcelonès va intentar comprar l'edifici annex el 2019, l'Ajuntament va comprometre's a fer-se càrrec de la reforma i adequació de l'interior amb la intenció de situar-hi la Casa de les Lletres i, de nou, fer-ne la seu de diverses entitats relacionades amb el món editorial. Fins ara, associacions com l'AELC i l'ACEC mantenen la seu a l'edifici Palau Savassona, l'edifici principal de l'Ateneu Barcelonès.

stats