Llegim Sector editorial

Pilarín Bayés: "Si els catalans fóssim cada dia com Sant Jordi, seríem la primera potència mundial"

Casa Abacus obre les portes al Raval de Barcelona i acollirà els segells, les revistes i la creació audiovisual del grup

Pilarín Bayés durant la inauguració de Casa Abacus
3 min

BarcelonaL'edifici del carrer Peu de la Creu número 4, al barri del Raval de Barcelona, té la memòria i la cultura enganxades a les parets. Durant anys va acollir les oficines d'Edicions 62, fins que en va marxar i el 2015 s'hi va traslladar la seu del Memorial Democràtic. La institució va deixar l'edifici el 2023 perquè se'ls acabava el lloguer i necessitaven un espai més adequat per fer-hi exposicions. Després d'una remodelació completa, ara s'hi han instal·lat les branques de creació de continguts editorials i audiovisuals d'Abacus, que la cooperativa agrupa sota el nom d'Abacus Futur. "Fem un pas més en la història d'Abacus sent fidels al llegat dels nostres fundadors però alhora renovant-nos per donar resposta als reptes que ens posen l'educació i la cultura", ha dit la presidenta d'Abacus, Maravillas Rojo, durant la inauguració de l'espai. L'edifici, on treballaran un centenar de persones, ha estat batejat com a Casa Abacus i vol ser "una casa plena de cultura al cor del Raval".

Fins ara els segells i les revistes editades per Abacus treballaven des d'edificis diferents. "Ara estarem tots junts. Això fa caliu", ha afirmat l'editora Ester Pujol, que celebra el canvi d'ubicació sobretot per la centralitat del barri. "Treballar des d'aquí és molt més còmode per als autors i per als esdeveniments literaris. Som al cor de la ciutat, a cinc minuts de la plaça Catalunya", ha dit Pujol. L'acte ha reunit la plana major dels escriptors del grup, com ara Sílvia Soler, Roc Casagran, Albert Om i Laura Pinyol. També han assistit a la inauguració l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni; l'exconseller d'Interior Joan Ignasi Elena, i l'expresident del PDECat David Bonvehí. "Casa Abacus és el motor de transformació cultural que el cor de Ciutat Vella necessita", ha destacat Collboni.

Una nova tradició de Sant Jordi

Casualment, molts dels escriptors i editors de Casa Abacus ja coneixen l'edifici perquè hi havien estat quan era la seu d'Edicions 62. "Molts autors hi retornen en un projecte nou i il·lusionant: fer una editorial d'editors i d'autors, pensada per als llibreters i per als lectors", ha subratllat el director general d'Abacus Futur, Ernest Folch. Per agrair als escriptors "la marató que hauran de recórrer demà, en un acte estoic que suporten cada any", en paraules de Folch, l'empresa els ha regalat un bolígraf especial amb la frase d'Orestea d'Èsquil "arribarà el futur i tu hi seràs present", en un gest que volen convertir en "una tradició" cada Sant Jordi.

Foto de família amb autoritats durant la inauguració de Casa Abacus.

La primera a rebre'l ha estat la il·lustradora Pilarín Bayés. "Que macos que sou! Per a mi és un honor molt gran tenir uns editors que són la pera", ha exclamat Bayés després de pujar entusiasmada a l'escenari. "Als inicis d'Abacus jo ja hi era. Recordo amb molta il·lusió quan ens van dir que feien una cooperativa i no sabíem ni què era. Una vegada un polític va dir que si els catalans fóssim cada dia com Sant Jordi seríem la primera potència mundial. Avui tinc la sensació que ho som", ha expressat la il·lustradora, que ha dibuixat un drac amb un llibre en un paper en un faristol com a record del moment.

El president d'Abacus Futur, Jaume Roures, ha pronosticat que el grup vendrà aquest any més de 600.000 llibres i 5.000 revistes i ha explicat que estan treballant en una nova sèrie amb el cineasta Fernando León de Aranoa. "Casa Abacus serà un espai on la cultura, els continguts en català i les idees que fan avançar el món es donen la mà per crear projectes editorials i audiovisuals que aposten per la qualitat, la creativitat i el compromís. Estem oberts a col·laborar amb tothom que pensi que cal defensar la nostra cultura, atropellada des de fa temps", ha conclòs Roures.

stats