Esdeveniments literaris

Barcelona serà la convidada d'honor de la Fira del Llibre de Guadalajara 2025

“Volem fer esclatar a Llatinoamèrica un boom barceloní i català d’escriptors”, afirma l'alcalde, Jaume Collboni

2 min
L'alcalde, Jaume Collboni, i la directora de la Fira de Guadalajara, Marisol Schulz

BarcelonaLa Fira Internacional del Llibre de Guadalajara (Mèxic) tindrà el 2025 Barcelona com a convidada d'honor. Ho ha anunciat aquest dimarts l'alcalde de la ciutat, Jaume Collboni. "Volem exercir a fons la doble capitalitat cultural de Barcelona, catalana i espanyola, i també la seva condició de pont amb l'Amèrica Llatina", ha assenyalat l'alcalde, que ha definit la fira com "un patrimoni vital d'Iberoamèrica" i ha dit que la participació de la capital catalana "suposa l'aposta més ambiciosa feta des de la ciutat per als nostres escriptors". Collboni ha destacat que "el 80% de la producció editorial d'Espanya té lloc a Barcelona" i que s'ha convertit "en una de les principals ciutats editorials de parla hispana".

Entre els objectius de l'Ajuntament de Barcelona amb aquest acord hi ha el de fomentar les coedicions, millorar les traduccions i obrir oportunitats als creadors, tant als autors com també a artistes d'altres àmbits com el cinema o la gastronomia. “Volem fer esclatar a Llatinoamèrica un boom barceloní i català d’escriptors”, ha afegit Collboni. Per organitzar la presència a la fira, l'Ajuntament organitzarà grups de treball amb els gremis que integren el sector, com també amb altres agents culturals de la ciutat que tindran un paper rellevant a l'edició del 2025 de l'esdeveniment.

En aquesta línia, la directora general de la Fira de Guadalajara, Marisol Schulz, ha explicat que el convidat d'honor té l'oportunitat de "protagonitzar un veritable festival cultural més enllà dels llibres, que són la columna vertebral de l'esdeveniment". Així, Barcelona tindrà l'oportunitat de portar a Mèxic propostes de dansa, música i arts escèniques que es representaran per diversos racons de l'àrea metropolitana de Guadalajara. Schulz ha recordat que els llaços entre Mèxic i Barcelona "són històricament molt forts" i que "molts catalans van trobar a Mèxic un espai per fugir de la guerra i per publicar amb llibertat en el seu idioma". La directora de la fira ha subratllat que aquests vincles s'estenen fins a l'actualitat i han seduït també noves generacions d'escriptors llatinoamericans establerts a Barcelona, com Rodrigo Fresán i Juan Pablo Villalobos.

La Fira del Llibre de Guadalajara és la segona més important del món, per darrere de la Fira de Frankfurt, i l'esdeveniment literari de parla hispana més rellevant. Cada any des del 1993 la fira tria un país, una regió o una ciutat perquè es converteixi en la protagonista d'aquella edició. Ser convidat d'honor implica establir a la fira una delegació d'editors, escriptors, acadèmics i agents literaris amb la missió de donar visibilitat als noms més destacats de la seva producció literària. Catalunya va ser convidada d'honor de la Fira de Guadalajara el 2004, i aleshores el sector ja va notar un interès creixent de la resta del món per la literatura catalana. De fet, la directora de la fira ha destacat que l'estand català "és cada any un dels més visitats" i ha recordat que, en dues ocasions, ha guanyat el premi a millor disseny. L'edició d'enguany de la fira ha estat protagonitzada per la literatura de la Unió Europea, mentre que la d'Espanya ho serà l'any vinent.

stats