Ciència-ficció

Autoeditat i amb pseudònim: d'on surt el llibre que ha irromput entre els més venuts d'Amazon?

'Nova Planta 2034. Ni treva ni pau' és una novel·la de ciència-ficció sobre un procés independentista digne d'un malvat de Marvel

2 min
Rànquing dels llibres en català més venuts a Amazon aquest dimarts.

BarcelonaUn llibre s'ha esmunyit aquesta setmana al primer lloc dels més venuts d'Amazon en català, tant en format físic com en versió electrònica, i ho ha aconseguit malgrat que no té cap editorial al darrere i que no el firma cap escriptor de renom o famós mediàtic. De fet, l'autor s'amaga darrere del pseudònim Marc Comanegra. Es titula Nova Planta 2034. Ni treva ni pau (aquí en podeu llegir els tres primers capítols) i és una novel·la de ciència-ficció, distòpica i amb escenes explícites de violència sobre un procés independentista que sembla ideat per un malvat de Marvel.

L'autor fa servir els focs d'artifici del futurisme per reflexionar sobre l'actualitat política i social. La catalana i també la de la resta del món, que transporta a un futur inestable, cada vegada més autoritari, amb bombes atòmiques fora de control i on Espanya ha estat suspesa de l'OTAN. "L'autoritarisme em preocupa, i sembla que entrem en una fase com la de fa un segle", diu l'autor. Geopolítica internacional, batalles de tancs i infanteria, drons, intel·ligència artificial i història de Catalunya es barregen en un text ple de girs de guió, estructurat en capítols curts, que busca enganxar el lector. "L'objectiu era fer un thriller com els americans on no puguis parar de passar pàgines", explica Comanegra.

Les delirants reflexions d'alguns dels protagonistes, que van més enllà del que s'atreviria a dir en públic qualsevol candidat d'extrema dreta, s'espongen amb escenes d'acció. Perquè els independentistes del llibre no són dels de "ni un paper a terra": van armats fins a les dents i no dubten a matar. Prenen el país amb afany de venjança, odi etnicista i la voluntat d'homogeneïtzar Catalunya per la força. Alguns semblen caricatures de l'extrema dreta que malda ara per entrar al Parlament i dels trols que inunden X (Twitter). De fet, l'autor reconeix que s'ha inspirat en algunes publicacions a la xarxa social.

El lector es pot agafar la novel·la de dues maneres: il·lusionant-se amb aquest procés independentista violent (i deprimint-se, perquè sap que és impossible) o veient el llibre com un retrat satíric d'alguns sectors més obtusos de la política catalana. Comanegra té clar que un procés així no seria "desitjable", però assegura que vol que el lector "reaccioni". "Vull que es pregunti: què passaria si es fes ara a la inversa el que es va fer històricament a Catalunya?" I per això duu en aquest futur distòpic "la venjança catalana dels almogàvers".

L'autor assegura que en tres dies ha venut uns 250 exemplars. Però ja parla d'una segona part en què la tecnologia guanyarà pes. "El primer país que tingui una intel·ligència artificial més intel·ligent que l'home, què en farà? –pregunta per apuntar cap on pot anar la seqüela–. Disposar d'una tecnologia que estigui per sobre de tot et dona poder absolut i impunitat, i això corromp". De moment té clar que mantindrà l'anonimat darrere el pseudònim. "No tinc interès a donar la cara, i volia separar el llibre de la meva faceta professional perquè no em perjudiqués. Tinc clients internacionals, també d'Espanya", reconeix Comanegra.

stats