Llibres
Llegim Actualitat 03/05/2022

Rita Barberá inspira la nova novel·la negra d'Alicia Giménez Bartlett

'La presidenta' està protagonitzada per dues germanes policies, les Miralles

3 min
Alicia Giménez Bartlett

BarcelonaAlicia Giménez Bartlett, la gran dama de la novel·la negra, ha abandonat per un temps la inspectora Petra Delicado i Barcelona, per escriure una novel·la clarament inspirada en Rita Barberá i la València esquitxada per la corrupció del PP. La víctima de La presidenta (Alfaguara), que apareix assassinada en un hotel de Madrid, es diu Vita Castellá i ha facilitat i permès la corrupció a gran escala. Ningú vol que se sàpiga qui hi ha darrere el crim i per això escullen dues joves valencianes, les germanes Miralles, acabades de sortir de l'Acadèmia de Policia, perquè ho investiguin. Elles es reboten, per desgràcia dels qui estan més amunt, i arriben fins al final. La línia entre realitat i ficció és molt fina però Bartlett diu que, de moment, no ha tingut problemes: "Si em posen a la presó, ja he dit als amics que em portin un pastís –explica, rient–. Tan sols he rebut alguna crítica per haver estat poc pietosa amb Riba Barberá, però no crec que sigui cert".

Respecte al personatge de Barberá, l'autora diu que no ha hagut d'inventar gairebé res. "A ella no li van trobar res, a part de la bossa de Loewe, però va permetre i facilitar una gran quantitat de corrupció –recorda l'autora d'Almansa–. Era una dona que està als meus antípodes però em fa gràcia, va ser de les primeres polítiques espanyoles a manar com una bèstia: esbroncava de manera tremebunda i era políticament incorrecta, fumava, bevia, era malparlada, estava grassa i es reia de tothom. Era un personatge de novel·la". Al llibre hi ha una jove psicòloga, amb qui la presidenta té una relació de confiança, que sí que mostra certa comprensió cap a la política i intenta entendre per què necessitava tant de poder, quines eren les seves mancances.

La corrupció i la inversemblança de la realitat

Bartlett descriu diferents casos de corrupció, tots es poden trobar a les hemeroteques, però n'hi ha de tan inversemblants (a la realitat) que ha optat per no posar-los: "Van organitzar una gran parafernàlia, una missa amb molta pompa, per la visita del Papa, i després es va saber que els organitzadors s'havien embutxacat la meitat dels diners. I hi ha l'altre moment, quan Rita Barberá es va passejar per València, amb motiu d'una cursa de Fórmula 1, en un Ferrari vermell i vestida de vermell. Si ho hagués posat, hauria estat difícil de creure".

Bartlett, nascuda a Almansa el 1951, va ser una de les primeres novel·listes a crear una inspectora dona: Petra Delicado. A punt de fer-ne 50, la veterana policia encara no s'ha jubilat, i l'escriptora està escrivint una nova novel·la amb ella que sortirà publicada l'any vinent. Ara, però, volia que les policies fossin dues dones joves: "Necessitava un canvi generacional". Bartlett recorda que va visitar la comissaria de la policia nacional de les Corts i que estava plena de dones joves: "Volia escriure sobre aquest nou ambient i sobre dones que no tinguessin un passat com el de Petra, que li pesa moltíssim, i que fossin més optimistes, i contrastar aquestes dues dones amb les generacions d'homes més grans, que han acabat cedint a la corrupció". Les germanes Miralles tenen molta iniciativa, més que els seus col·legues masculins: "Les dones actualment tenen més empenta; hi ha una crisi masculina entre la gent jove –reflexiona–. Ha canviat tot i molt i molt ràpid, però encara hi ha dinosaures que no s'acaben d'habituar al fet que els dones estiguin a tot arreu i a llocs de responsabilitat; diuen que són feministes però en el fons no ho són i pensen que han perdut els seus privilegis com a homes".

Bartlett, després de molts anys a Barcelona, viu actualment a pocs quilòmetres de Vinaròs, en una casa enmig del camp. Coneix València perquè hi va estudiar la carrera i hi va viure uns anys. "València és una ciutat en plena ebullició, m'agrada el seu optimisme". Barcelona, segons com, s'ha tornat massa complicada: "Potser escolleixes un personatge i li atorguen característiques que no té, i busquen i rebusquen sobre si està a favor de la catalanitat o en contra". Si les germanes Miralles viuran o no més aventures és una cosa que l'autora encara no ha decidit. "Pregunta-m'ho d'aquí uns mesos", diu. Ganes d'aventures, Bartlett en té.

stats