Va de llibres

Anna Moliner recomana un llibre que l'ha "enamorat totalment"

'La vuitena vida (per a la Brilka)' retrata sis generacions d'una família georgiana al llarg del segle XX

2 min
ANNA MOLINER

BarcelonaLa vuitena vida (per a la Brilka) és d'aquelles històries que abasten molt més que una vida, abasten tot un món. Comença a Geòrgia el 1900 i retrata sis generacions d'una família al llarg de tot un segle: des de la Revolució d'Octubre, passant per l'era soviètica i fins a pràcticament l'actualitat. "M’ha enamorat totalment", diu l'actriu Anna Moliner.

L'autora és l'escriptora i directora teatral Nino Haratischwili. Nascuda a Tbilissi el 1983 i emigrada a Alemanya, Haratischwili escriu en alemany, però les seves novel·les sovint s'inspiren en el país de la seva infantesa, en el caos i la violència que va envoltar la caiguda del bloc soviètic, també en la solidaritat i en l'anhel íntim de marxar a Europa.

La vuitena vida (per a la Brilka) va ser la tercera novel·la de Haratischwili i va ser tot un fenomen editorial: va guanyar diversos premis literaris i va ser traduït a 28 llengües, entre les quals l'edició de Navona del 2019 traduïda al català per Carlota Gurt. Després vindrien La Gata y el General (Alfaguara, 2020) i La luz perdida (Alfaguara, 2023).

L'autora desplega un viatge del present cap al passat per veure com els errors, la memòria i la història, la general i la familiar, es van repetint al llarg del temps. "M’ha fascinat per com està escrit: s'hi nota la influència dels grans autors russos. Però sobretot m'agrada per les protagonistes, les dones d’aquesta família al llarg de diferents generacions, a través de les quals també s’escriu la dura i peculiar història del petit país on els ha tocat viure", explica l'actriu, que també marxarà de viatge la setmana que ve amb l'espectacle You say tomato. La comèdia de Joan Yago protagonitzada per ella i Joan Negrié, que van estrenar fa nou anys, se'n va de gira a quatre festivals internacionals: a l'Uruguai, Itàlia (Siracusa), l'Equador (Cuenca) i Colòmbia (Medellín). Una fita força insòlita per al teatre català, i més per a un espectacle sorgit de la Sala Trono.

stats