EFE
Barcelona

Un quilo de poesia de Blai Bonet: es publica l'obra sencera del mallorquí

És la primera vegada que es recopila tota la poesia en un volum, amb 70 poemes inèdits, publicats per Edicions de 1984

La poesia completa del mallorquí Blai Bonet, mort l'any 1997, es recopila per primera vegada en un volum, publicat per Edicions de 1984, en una edició crítica de Nicolau Dols i Gabriel de la S.T. Sampol, amb pròleg de Margalida Pons, i que inclou 70 poemes inèdits.

El professor Nicolau Dols ha explicat avui en roda de premsa que després de més d'un any de treball han pogut agrupar en un títol, de més d'un quilo de pes, tota la poesia de Bonet, al qual ha reivindicat perquè considera que compta amb una obra viva i que aquesta encara influeix en els nostres dies, especialment en els poetes joves. En el llibre es reprodueixen els dotze poemaris que va publicar al llarg de la seva vida, dues recopilacions inèdites, i seixanta versions inèdites de poemes ja publicats.

Blai Bonet, nascut al si d'una família humil de Santanyí l'any 1926, és autor de poemaris com 'El Color', 'L'Evangeli segons un de tants', 'El poder i la verdor' o 'Nova York', que va crear al llarg de més de 50 anys. Considerat com un dels escriptors més importants de la literatura catalana del segle passat, Bonet també és autor de novel·les, teatre i té en el seu haver diversos dietaris, que ara també s'estan recuperant.

La novetat dels seus primers quatre llibres de poemes és "l'ús de símbols religiosos amb un sentit diferent de l'habitual en aquest moment, amb una mètrica regular, però amb imatges innovadores sobre la tradició". "Explica l'Evangeli d'una altra manera, el que, potser, va escandalitzar al lector més burgès", ha apuntat, recordant que algunes de les obres daten de meitat dels anys quaranta.

'Sonets', publicat pòstumament, "suposa un retorn a una poesia més convencional". Dols ha considerat que Blai Bonet és autor d'una "escriptura transcendent" i l'ha qualificat d'"un etern adolescent, que no només va buscar l'encaix en la seva societat, sinó que té una mística que va més enllà".