Art
JORDI NOPCA
Barcelona

L'Arts Santa Mònica exposa la veu de Gil de Biedma

'En palabras de Gil de Biedma' proposa un recorregut sonor per alguns poemes emblemàtics de l'escriptor i presenta el documental inèdit 'Apuntes para una autobiografía'

Gil de Biedma, amb Carlos Barral i Juan Marsé / ARTS SANTA MÒNICA Zoom

Exposar l'obra d'un escriptor no és una feina senzilla, i potser per aquest motiu Inés García-Albi Gil de Biedma ha decidit que la millor manera de respectar el llegat literari del seu tiet, el poeta Jaime Gil de Biedma (1929–1990), era "mostrar la seva paraula" i "intentar recuperar la seva veu". 'En palabras de Jaime Gil de Biedma', que es podrà veure a la primera planta de l'Arts Santa Mònica fins al 25 d'octubre, presenta un breu recorregut per tres eixos de l'obra del poeta barceloní a partir de l'audició de poemes: hi ha el context històric –representat, per exemple, amb 'Noche triste de octubre, 1959'–, l'àmbit de la biografia sonora i el de les influències, que també es recuperen a través de textos d'autors anglesos, francesos i catalans (Gabriel Ferrater).

L'exposició també presenta el documental inèdit 'Apuntes para una autobiografía', divuit minuts en què imatges d'arxiu –provinent de la família, però també de la Filmoteca de de Catalunya, Maria Ripoll, José Luis López Linares i Llorenç Soler, entre d'altres– acompanyen la veu de Camilo García, que llegeix fragments de la correspondència o d'entrevistes de l'autor de 'Las personas del verbo'.

A la roda de premsa de presentació, l'editora de Lumen, Silvia Querini, ha avançat que el 9 de novembre publicarà el dietari inèdit de l'escriptor. El llançament serà acompanyat d'una jornada al Santa Mònica, organitzada per la Institució de les Lletres Catalanes, on diversos estudiosos i amics de l'autor parlaran de com els ha influït. Hi haurà des de Carme Riera a Pere Rovira, Pere Gimferrer, Feliu Formosa i Francesc Parcerisas.