ARA

Demà amb l'ARA, un especial sobre clàssics juvenils

L a nova col·lecció setmanal de l'ARA portarà els clàssics de la literatura juvenil a casa i a l'escola. Seran trenta-tres llibres, editats conjuntament amb Edicions 62, que inclouen autors tan indispensables en qualsevol biblioteca com George Orwell, Ray Bradbury, Roald Dahl, Emili Teixidor, Rudyard Kipling, H.G. Wells, Mercè Rodoreda, Charles Dickens i Pere Calders.

La col·lecció arrenca el diumenge 6 d'octubre amb dos llibres al preu d'un (9,95 €), La volta al món en vuitanta dies , de Jules Verne, i Mecanoscrit del segon origen , de Manuel de Pedrolo. Igual que va passar amb la selecció de la Bernat Metge i la millor poesia catalana del segle XX, per cada subscripció l'ARA regalarà una col·lecció sencera a l'escola que el subscriptor triï.

Demà l'ARA ofereix el suplement especial amb tots els detalls sobre clàssics de la literatura juvenil, La volta al món en 33 llibres . "Ja és un clàssic de l'ARA començar el curs pensant en les biblioteques domèstiques i les de les escoles i instituts. I la tercera iniciativa va de bona literatura juvenil. Noms indiscutibles, llibres inoblidables", escriu el director Carles Capdevila a l'article inicial. Laura Serra, cap de la secció de Cultura, afegeix que els títols proposats són els que "en un futur els adolescents d'avui recordaran com les primeres lectures del futur". L'escriptora Sílvia Soler dedica el reportatge central del suplement a repassar alguns dels personatges més importants de la col·lecció. Il·lustrat per Oriol Malet, arrenca amb Phileas Fogg, protagonista de La volta al món en 80 dies , i passa per Peter Pan, Tom Sawyer, Oliver Twist, Holden Caulfield -l'adolescent insegur d' El vigilant en el camp de sègol - i l'Alba i el Dídac, el tàndem creat per Manuel de Pedrolo per a Mecanoscrit del segon origen .

Una iniciativa que entusiasma

Joaquim Carbó, un dels autors de novel·la infantil i juvenil més destacats del panorama actual, dedica un article a fer una repassada emocionant a tots els títols de la col·lecció: "Sé que estem d'enhorabona perquè tots aquests llibres ens arribaran puntualment a partir del 6 d'octubre. Visca!", conclou l'autor de La casa sota la sorra . El suplement inclou també una doble pàgina en què vuit escriptors trien un dels volums de la col·lecció i n'expliquen el que els agrada més. Hi han participat Pep Albanell, Lolita Bosch, Maite Carranza, David Cirici, Gerard Guix, Gemma Lienas, Andreu Martín i Josep Vallverdú. Emili Teixidor, un dels autors més estimats de les lletres catalanes, va recollir a La lectura i la vida (Columna, 2007) alguns dels motius per continuar llegint. L'ARA en fa una tria: "L'atracció literària és un compromís íntim. Cada lector té una reacció única perquè cada persona llegeix a la seva manera", va escriure.

A l'últim tram del suplement, Laura Borràs fa un suggestiu elogi dels clàssics. Tres bibliotecàries donen les seves claus sobre com fer créixer la lectura i una selecció de professors mostren de quina manera les col·leccions de l'ARA han estimulat el contacte dels alumnes amb la literatura.