24/03/2022

De Kíev a Kíiv passant per Txernòbil i Bielorússia

2 min

En qüestió de pocs dies l’audiència dels mitjans catalans ha vist com la capital d’Ucraïna passava de Kíev a Kíiv. El canvi parteix d’una recent nota en què l’IEC recorda que el seu Nomenclàtor mundial propugna (des del març del 2020) la forma Kíiv. Els mitjans no en feien cap cas però, de sobte, amb la guerra d’Ucraïna, TV3 s’hi ha apuntat. I un cop la CCMM, a través de l’ÉsAdir, ha fet el pas, els altres mitjans l’han imitat. No ho critico. Entenc que no vulguin fer ballar el cap a la seva audiència. Si el gran referent informatiu opta pel canvi, el mal menor és seguir-lo. Diria, però, que el pas inicial és més fruit del clima bèl·lic que del seny lingüístic. Si l’IEC fos coherent de debò i prioritzés, com diu, les formes ucraïneses a les russes, hauria de proposar Txornòbil (i no pas Txernòbil) o Luhansk (i no pas Lugansk). I si l’ÉsAdir seguís el criteri de l’IEC, hauria de preferir Belarús a Bielorússia o Myanmar a Birmània. I hi ha molts més exemples.

La toponímia d’una llengua té dos camins: transcriure el nom oficial/actual o seguir la pròpia tradició. Com més pes té un topònim en una cultura, més tendeix a existir –des de fa anys o segles– una forma pròpia, anomenada exònim, que preval sobre la simple transcripció. Les llengües de cultura, per protegir la cohesió amb el seu passat, es resisteixen a alterar els exònims en funció dels canvis polítics (fins i tot si hi empatitzen). Veiem, així, que el castellà, el francès o l’italià, i diaris com El País, Le Monde o La Repubblica, mantenen la forma d’origen rus Kiev no pas perquè sigui russa sinó perquè ja la senten com a pròpia o tradicional.

¿Kíev és una forma amb prou tradició en català perquè la mantinguem, com fan les llengües veïnes, malgrat la febre proucraïnesa que suscita a Occident la invasió russa? Partint de zero, jo seria, sí, partidari de mantenir-la. Com soc partidari de mantenir Bielorússia o Txernòbil i, en general, tots els topònims arrelats en la nostra tradició. Però un cop la CCMM lidera el canvi a Kíiv propugnat per l’IEC, veig més assenyat no entossudir-se en mantenir Kíev.

stats