10/03/2023

Què s'ha de fer amb els clergues lascius?

2 min
És la primera vegada que l'Església presenta aquestes dades.

BarcelonaCada dia es llegeixen més notícies sobre clergues que van abusar de criatures que, convertides en homes de cap a peus, s’acosten a les autoritats eclesiàstiques i civils només amb la intenció que aflori la veritat. El problema és gros. En part derivat del fet que els sacerdots catòlics no es poden casar; en part, del desprestigi de la carn, considerada quasi sempre demoníaca per l’Església, fins i tot en el cas dels seglars casats per via de sagrament.

No fa gaires anys que es parla d’aquests fets, i per això la gent tendeix a pensar que els clergues, ara esperonats per les coses que es veuen a internet o pels nous estils de relació sexual entre els adolescents, no s’havien dedicat a aquestes pràctiques fins fa pocs decennis. Gran equivocació.

A manca de referències escrites més antigues, cal saber que Petrus Damiani, o Pere Damià, benedictí del segle XI, va adreçar al papa Lleó IX un informe demolidor ennovant-lo de coses que veia o sabia que passaven al monestir de Fonte Avellana, a Itàlia, i demanava per a aquells disbauxats uns càstigs que rarament se’ls aplicava: Lleó IX va considerar ―exactament com ara― que no n’hi havia per tant, que això eren coses de la naturalesa i que era millor fer els ulls grossos si no es volia perjudicar l’ordo eclesiàstic i el prestigi de la Casa.

Els "abusos" castigats per Jahvè

El text, que ara ha estat traduït del llatí després d’un son de molts segles a la Biblioteca de Montecassino, es diu El llibre de Gomorra, en al·lusió als versets de Gènesi, 19, 1-29. En aquest punt no es parla expressament del pecat de la sodomia, però sí d’"abusos", que de seguida són castigats per Jahvè amb una pluja de foc i sofre damunt les ciutats de Sodoma i Gomorra.

Al capítol 15 del llibre, Damià hi diu: “Si un clergue o un monjo assetja els adolescents o els nois joves... que sigui fuetejat en públic i se li afaiti la tonsura. Després, que l’humiliïn escopint-li a la cara, que li posin grillons, i, cobert de cadenes, que es marceixi així durant sis mesos en una cofurna... Després d’això, passarà sis mesos més en una caseta apartada, vigilat per un pare espiritual, i es consagrarà als treballs manuals i a la pregària... I li estarà prohibit per sempre reunir-se amb cap estol de gent jove”. Més encara: “Si han pecat d’aquesta manera [sodomia i zoofília] i tenen més de cinquanta anys, llavors que no rebin mai més la gràcia de la comunió fins al moment d’abandonar aquest món”. El Papa ho va llegir, però no va fer res... i d’això ja fa deu segles.

stats