24/12/2021

Jesús no va néixer quan creiem

2 min
'L'adoració dels pastors', un quadre de Gerard van Honthorst

BarcelonaSi som a les portes de Nadal serà oportú parlar de Jesús, un home de família jueva de Natzaret nascut un any indeterminat del calendari romà, convertit en el primer de l’era cristiana.

Des del punt de vista històric, no sabem gairebé res de la vida de Jesús, però molt de la seva doctrina. Si va néixer, com diuen els Evangelis, en temps de la matança dels innocents a càrrec d’Herodes el Gran (rei de Judea entre els anys 37 i 4 abans de Crist), llavors per força Jesús va néixer abans que ell mateix, és a dir, l’any 4 aC. Això obligaria a atribuir quatre anys més de vida a Jesús, que hauria mort amb 37 anys, i no amb 33: això lliga més amb la maduresa de les seves ensenyances. (De fet, 33 anys, segons moltes llegendes jueves, és l’edat amb què van ser creats Adam i Eva, i l’edat amb què ressuscitaran el dia del Judici Final tots els que són creients). El que hem dit és plausible, perquè Jesús va ser crucificat durant el regnat de Tiberi, i aquest va morir l’any 37 dC.

Sabem per l’historiador Flavi Josep que va ser crucificat en temps de Ponç Pilat, prefecte romà de Judea entre els anys 26 i 36 dC, i també sabem per ell que Jesús era procliu a la màgia (d’aquí la visita dels tres Mags, que no té base històrica, o els suposats miracles), i a un cert fanatisme que el va fer desviar-se de l’ortodòxia hebrea, en especial de saduceus i fariseus (amb els essenis, en canvi, la seva doctrina hi té molt a veure, fins al punt que s’ha suposat que Joan Baptista, el seu predecessor, havia passat algun temps entre els essenis, a la vora del mar Mort): això va prevenir Pilat sobre possibles aldarulls.

Amb base i dades històriques, no en sabem res més. Es pot acceptar la hipòtesi que nasqués a Betlem, com diu el Nou Testament, perquè el censor Quirí, per delegació de l’emperador August, va obligar tota la població de la província de Síria (de la qual formava part un bon tros de Palestina) a presentar-se a Jerusalem per empadronar-se. Però això va ser l’any 6 dC. No quadra, perquè se suposa que Jesús va ser empadronat acabat de néixer, l’any 0 o 1.

Cal preocupar-se? En absolut. L’entitat històrica de Jesús està fora de tot dubte, però és vacil·lant, per massa antiga. Una altra cosa, com sempre han pensat els seus congèneres jueus, és que només hagués estat un home i un profeta, però sense cap relació de naturalesa amb Déu. 

stats