26/01/2022

Francesc Pujols a la recerca de la maleta arrambada

2 min
Una imatge del còmic 'El cercle de Loplop'.

A la foto de la família d'emigrants, que va fer Xavier Miserachs a l'Estació de França, l'home porta a l'espatlla una colossal maleta igual que el tità Atles sosté la Terra damunt seu. Exerceixen el mateix pes sobre la història, la maleta i la Terra. Són la mateixa cosa. Abans de la maleta, es viatjava amb el farcell al coll. El pas de l'un a l'altra és el camí que va del món antic a la fi d'un món. El segle XX està travessat de maletes per tot arreu. Les de la població anònima desplaçant-se massivament, i els individus que transformarien la maleta en signe d'identitat artística. La misteriosa maleta que va arrossegar Walter Benjamin és avui el nom d'una revista, La Maleta de Portbou. Marcel Duchamp, venerat patró de les avantguardes, va idear una maleta nova (boîte-en-valise) per donar a conèixer el seu museu portàtil, que consistia en una selecció de les seves obres reproduïdes a dimensions transportables.

Una variant d'aquesta maleta/capsa eren els maletins de doble fons que empraven els comunistes a la clandestinitat per amagar els marcs alemanys, els francs suïssos... El llegendari sindicalista Ángel Rozas custodiava, ja jubilat, una d'aquestes maletes amb la resta del material memorístic de la Fundació Cipriano García, al soterrani de la seu de Comissions Obreres a la Via Laietana. És millor quan la política s'assembla a l'art que quan l'art s'assembla a la política. També el ministre de Cultura francès André Malraux va concebre un museu imaginari transportable. Era aquesta la filosofia dels àlbums de cromos, com el de Vida y Color, què va tenir tant d'èxit als anys 60 i 70. Hereu de les idees de Duchamp i Malraux va ser el Museu Nacional d'Art Portàtil, creat el 1996 per l'Ignasi Duarte. I ara una maleta anterior a totes les esmentades i plena d'objectes fascinants és el motiu d'investigació d'El cercle de Loplop, el nou còmic protagonitzat pel filòsof Francesc Pujols (es tracta de la seva primera, i esplèndida, aventura llarga). És la maleta que portava Ramón Gómez de la Serna a les seves conferències. Tota una època, una Barcelona, una modernitat, una manera de sentir i un bon grapat de personatges històrics estan magníficament mostrats en aquest àlbum de Sebastià Roig i Toni Benages i Gallard, editat per Males Herbes.

____________________

Compra aquest còmic 

Fes clic aquí per adquirir 'El cercle de Loplop' a través de Bookshop, una plataforma que dona suport a les llibreries independents.

stats