Llegim Opinió 16/09/2021

Convergència i unió al sector editorial?

2 min
Una imatge de la llibreria Vitel·la de l'Escala

BarcelonaAquesta setmana han estat les editorials Raig Verd i Mai Més les que han fet l’anunci: publicaran de manera conjunta una traducció al català de Dune, el clàssic de ciència-ficció escrit per Frank Herbert el 1965, que està d’actualitat perquè n’arriba una esperadíssima adaptació al cinema. L’edició serà de 1.900 exemplars, que les editorials volen finançar amb les reserves que en faran els lectors: per l’impacte que ha tingut l’anunci i pel moment dolç que viu la ciència-ficció en català, segur que faran curt. 

Però és que no són les úniques editorials que fan un moviment d’aquesta mena. Fa cosa d’un any van ser L’Altra Editorial i Les Males Herbes les que van fer néixer el segell Les Altres Herbes, responsable de la publicació de dos títols (de moment, però en vindran més): el clàssic que llegeixen tots els adolescents nord-americans Flors per a l’Algernon, de Daniel Keyes, i La perera, contes de la gran Daphne du Maurier, a qui ningú no havia traduït al català, encara! I n’hi ha més, no és un fenomen exclusiu del català: Anagrama i Acantilado col·laboraran per publicar títols del comissari Maigret de Simenon, un autor que ven llibres sense parar a França i a molts altres països, però relativament pocs a Espanya, cosa que els editors no s’acaben d’explicar. Potser li ha passat el moment? Tinc ganes de veure com hi responen els lectors, també els de Llatinoamèrica. 

Sigui com sigui, sembla que l’univers editorial ha arribat al límit de l’expansió i ara comença la contracció. Els moviments editorials a nivell mundial van en aquesta direcció: hi ha grups editorials nord-americans tan grossos que, per celebrar el consell d’administració, han de llogar l’estadi de la Super Bowl. A Catalunya es va produir una mena de Big Bang ara fa uns quinze anys i van aparèixer una miríada d’editorials independents que han diversificat i enfortit com mai l’oferta editorial en català. Ara sembla que aquests asteroides necessiten col·laborar amb altres cossos celestes per continuar orbitant al voltant dels lectors. Tot torna, fins i tot la convergència i la unió?

stats