Sector editorial
Llegim 12/04/2013

Els llibreters preveuen vendre 1,4 milions de llibres per Sant Jordi

La narrativa i els llibres de temàtica independentista es preveuen com alguns dels més venuts. Si la xifra prevista pel Gremi de Llibreters es compleix, es facturaran uns 18,3 milions d'euros, el mateix volum de la darrera edició

Acn
2 min

ManresaEl Gremi de Llibreters de Catalunya preveu vendre 1,4 milions de llibres aquest Sant Jordi i mantenir així el volum de facturació de la darrera edició, que va ser de 18,3 milions d'euros. Tot i que la xifra és lluny dels 20 milions d'euros facturats durant els anys anteriors a la crisi, el president del Gremi, Antoni Daura, confia que els catalans surtin al carrer el proper 23 d'abril "per remenar llibres i regelar-ne", tal com mana la tradició. Durant aquest dia, les llibreries catalanes generen entre el 5 i el 8% del volum de vendes anuals. La narrativa continuarà sent el gènere per excel·lència, però tot i això Daura vaticina un auge dels llibres de temàtica independentista i creu que jugaran un bon paper durant la diada. El president del Gremi de Llibreters de Catalunya, Antoni Daura, pronostica que els títols més mediàtics i la narrativa continuaran sent els més venuts d'aquest Sant Jordi. "Aquests últims dies ja hem vist com els llibres amb estelada han anat marxant de les nostres llibreries", ha afegit. Tot i que des del Gremi es reconeix la necessitat de tenir una llista dels títols més venuts, Daura recorda "la importància que tenen tota la resta de llibres que no surten enlloc però que, globalment, conformen la part més important de la venda que fan les llibreries".

Lluny dels 20 milions d'abans de la crisi

Daura confia que, malgrat el context de crisi actual, s'aconsegueixi mantenir la xifra de vendes de l'any passat, que va ser de 18,3 milions d'euros. Tot i això, lamenta que la suma estigui lluny dels 20 milions d'euros facturats durant els anys anteriors a la crisi, quan "malgrat que Catalunya mai havia registrat unes xifres de venda de llibres espectaculars, la gent solia comprar dos o tres llibres per Sant Jordi". Així, des del Gremi de Llibreters fan una crida perquè, "tot i l'ambient de pessimisme, la gent surti al carrer, remeni llibres i en regali".

Daura ha recordat que el volum de negoci generat durant la diada de Sant Jordi representa entre un 5% i un 8% del volum de vendes que es fan a les llibreries catalanes durant tot l'any. "El fet que es produeixin en tan sols 12 hores dóna una pista de la dimensió de la feinada que tots els llibreters tenim aquell dia", ha afegit.

El president del Gremi de Llibreters s'ha mostrat escèptic davant la possibilitat que, amb el llibre electrònic, Sant Jordi es pugui convertir en una diada digital. El president del Gremi de Llibreters de Catalunya creu que, precisament, la gràcia de Sant Jordi és sortir al carrer i remenar entre les parades. Tot i això, ha explicat que el volum de vendes dels llibres digitals s'ha incrementat de l'1 al 3% en els darrers dos anys, i ha afegit que, al contrari del que passa amb els llibres en paper, el digital és l'únic que augmenta les xifres de venda.

Daura ha criticat l'augment de l'IVA en els llibres digitals, que ha passat del 18 al 21%, i ha afegit que, des del Gremi, es continuarà treballant perquè no es consideri un servei i tingui les mateixes condicions que el llibre en paper, que ha aconseguit mantenir l'IVA hiperreduït del 4%.

stats