ARA Llegim
Llegim 28/06/2012

L'Estat donarà suport a l'Any Espriu, el 2013, amb motiu del centenari del seu naixement

El Congrés aprova una moció d'ERC perquè l'Estat faci aportacions a la commemoració

Ara / Acn
1 min
Salvador Espriu

MadridEl Congrés dels Diputats ha donat suport per unanimitat a una proposta perquè l'Estat col·labori en les activitats organitzades l'any 2013 per commemorar el centenari del naixement de l'escriptor Salvador Espriu. La proposta, presentada per ERC, demana que l'Estat faci aportacions a l'Any Espriu. La diputada d'ERC Teresa Jordà ha explicat que la majoria d'iniciatives a favor de declarar oficialment el 2013 Any Espriu sorgeixen a Catalunya, en institucions públiques i entitats socials i culturals "a fi de difondre i socialitzar encara més la seva obra en la societat actual". Jordà ha destacat que "les reflexions d'Espriu caracteritzen una activitat creativa que, al seu torn, va ser destinada a salvar una llengua que per motius polítics es va veure sotmesa a una situació de prohibició, avantsala de la seva minorització i desaparició, com a conseqüència de la voluntat de genocidi lingüístic emprès pels jerarques de la dictadura franquista".

La diputada ha explicat que era un moment "en què la llengua catalana semblava acceptar amb una passivitat suïcida la condemna a mort, en què escriptors catalans es passaven a la llengua de l'Imperi, en què els poetes i prosistes, encara fidels, s'evadien de la trista realitat, refugiant-se en un plàcid món interior".

Jordà ha assenyalat com el poeta J. V. Foix parlava d'Espriu com el "poeta amb més representació nacional fora de Catalunya" i ha recordat que va estar relativament a prop de guanyar el premi Nobel de literatura. A més, també ha destacat que Espriu "va acabar esdevenint un símbol de la reivindicació de les llibertats democràtiques".

stats