La recomanació del dia
Llegim 16/07/2019

Cesk Freixas: “La poesia fa saltar pels aires la crosta de la superficialitat”

El llibre recomanat del dia

Anna Cornudella
2 min
Cesk Freixas: "Em sento representat per Teresa Forcades"

BarcelonaEl cantautor Cesk Freixas recomana Direm nosaltres (Amsterdam, 2018), l’últim poemari de Roc Casagran, un escriptor i poeta que ja ha publicat més d’una desena d’obres, entre les quals destaca la novel·la Ara que estem junts (Columna, 2012). Malgrat que a Freixas li agrada tota l’obra de Casagran, tria el seu últim poemari perquè considera que la poesia és “un gènere literari molt directe, que formula preguntes i fa saltar pels aires la crosta dura de la superficialitat”.

Casagran, igual que Freixas, és un creador que no deixa de banda els seus ideals polítics a l’hora d’escriure. “El llibre d’en Roc ve carregat de molts dubtes, però també de moltes certeses. La gestió emocional sovint és un tema complex, i Direm nosaltres dibuixa un univers molt bonic en aquest sentit”, diu Freixas sobre un poemari que parla, essencialment, sobre el context social i polític català. Els seus poemes, molts dels quals van ser escrits després de l’1 d’Octubre, tenen la intenció de remoure la consciència dels lectors i de fer-los reflexionar sobre el significat de la por, l’esperança, l’amor i la llibertat. Direm nosaltres, però, també conté poemes que versen sobre aspectes més íntims, com ara el naixement d’un fill i l’enyorança d’un amor perdut.

Segons Freixas, el poemari li ha reafirmat “la idea que la poesia serveix per edificar”. El cantautor de Sant Pere de Riudebitlles el va llegir poc després que sortís a la venda i creu que l’obra convida els lectors a qüestionar la realitat que els envolta, un aspecte que Freixas considera primordial: “Fer-nos preguntes és essencial com a acte de creixement individual i col·lectiu. La poesia, i molt especialment aquest llibre, exemplifica de manera clara tot això”.

“La poesia fa saltar pels aires la crosta de la superficialitat”  Cesk freixas Cantautor

'Direm nosaltres'

Roc Casagran. Pròleg de Feliu Formosa Amsterdam-Ara Llibres 128PÀG. / 15,50 €

stats