ARA Llegim
Llegim 04/04/2013

El Palau Robert evoca les vessants de pedagog, activista i crític literari de Joan Triadú

La sala d'actes ha acollit aquest dijous la jornada homenatge 'Llegir com viure. Homenatge a Joan Triadú'

Acn
2 min

BarcelonaAmb l'objectiu de recordar Joan Triadú dos anys després de la seva mort, la sala d'actes del Palau Robert ha acollit aquest dijous a la tarda la jornada 'Llegir com viure. Homenatge a Joan Triadú'. En aquest acte s'han analitzat les vessants de pedagog, crític literari i activista del també escriptor i poeta, amb la participació de diverses personalitats, com el biògraf de Triadú, Agustí Pons, Carles Duarte, David Castillo, Sara Blasi i Ricard Torrents, i els comissaris de l'exposició sobre el personatge –que des del mes de gener es pot visitar a les Cotxeres del Palau Robert–, Susanna Àlvarez i Joan Josep Isern.

La jornada al Palau Robert s'ha organitzat en el marc de les activitats que enguany se celebren per recordar Joan Triadú (1921-2010), dos anys després de la seva mort. Un dels biògrafs de l'escriptor, Agustí Pons, ha sigut protagonista destacat de l'acte d'aquest dijous, ja que s'ha encarregat d'iniciar-lo amb un repàs per l'esperit que Triadú va demostrar en àmbits com la pedagogia i l'activisme a favor de la cultura catalana.

La defensa del català

Pons ha destacat la defensa del català que Triadú va fer durant la seva vida, així com la seva visió de futur en aquest camp. Segons l'escriptor, Triadú "tenia un pla" per a la cultura catalana els darrers anys del franquisme, que consistia a prioritzar la formació de professors de català i no centrar-se només a inculcar la llengua als més petits.

L'exposició de Pons també ha passat per la relació de Triadú amb altres destacats escriptors catalans com Salvador Espriu, Pere Calders, Baltasar Porcel o Terenci Moix. Triadú va exercir sovint de mentor, de germà gran d'aquests escriptors, ha remarcat Pons. En aquest sentit, i recordant les paraules de l'escriptor quan definia el segle XX com "el segle d'or de la literatura catalana", Pons ha reblat que cal dir ben alt que Triadú "va ser un dels artífexs" d'aquest segle d'or.

La jornada en record de Triadú ha proseguit amb un diàleg entre Carles Duarte, David Castillo, Sara Blasi i Ricard Torrents, més centrat en la figura de l'escriptor com a crític literari. Finalment, Susanna Àlvarez i Joan Josep Isern han parlat del personatge a propòsit de l'exposició dedicada a Triadú que tots dos han comissariat al Palau Robert.

Exposició itinerant

Des del 18 de gener i fins al 28 d'abril les Cotxeres del Palau Robert de Barcelona acullen l'exposició itinerant 'Llegir com viure. Homenatge a Joan Triadú. 1921-2010', que vol retre homenatge a aquest pedagog, escriptor i activista cultural. La mostra començarà en acabat una itinerància per diversos indrets de Catalunya. L'exposició, organitzada per la Generalitat de Catalunya i la Fundació Flos i Calcat, recull informació sobre la vida de Joan Triadú i presenta fragments de les seves obres, objectes personals i una selecció de cartes d'intel·lectuals, així com un audiovisual en què ell mateix explica la seva trajectòria vital i professional.

Aquesta mostra destaca la dimensió "humana i domèstica" del personatge. De fet, el muntatge expositiu és una metàfora de casa seva, ja que recrea "el passadís llarg, farcit de llibres a banda i banda, i al fons un recambró on tenia el despatx", ha explicat Isern. Susanna Àlvarez, que va treballar durant els últims anys amb Triadú, ha sigut l'encarregada de seleccionar la correspondència que l'escriptor va mantenir amb altres personalitats de l'època com Baltasar Porcel, Carles Riba, Mercè Rodoreda o Jordi Pujol.

stats