Música
Llegim 16/09/2013

L'Orquestra Simfònica del Vallès posa música a 'Victus' i 'L'ombra del vent'

El cicle Concerts Simfònics al Palau de la Música aborda el gran repertori simfònic i simfònicocoral i inclou altres gèneres com la música de cinema

Ara
3 min
El gran absent

BarcelonaEl nova temporada de Concerts Simfònics al Palau, amb l'Orquestra Simfònica del Vallès, presenta com a gran novetat dos concerts basats en les novel·les 'Victus', d'Albert Sánchez Piñol, i 'L'ombra del vent', de Carlos Ruiz Zafón. El primer, amb música barroca i recitats de l'obra amb Mar Ulldemolins i el músic de l'orquestra Xavier Pomerol, i el segon amb lectures a càrrec del propi Zafón.

Aquestes propostes, com el concert de bandes sonores de pel·lícula, o un de dedicat a Gershwin, complementen el programa de repertori simfònic amb Vivaldi, Beethoven (enguany, la 'Novena) o Brahms. Ros Marbà dirigirà 'Missa en Do', de Bethoven. La sarsuela i el Festival de valsos i danses també hi tindran cabuda.

Amb l'aprenentatge de nous registres escènics mitjançant la col·laboració amb Comediants de la darrera temporada, l'Orquestra Simfònica del Vallès (OSV) ha decidit enguany "posar música" a la literatura.

El barroc de Victus

En el marc del actes de commemoració del Tricentenari de 1714, l'Orquestra oferirà el concert 'Victus 1714', en què s'interpretarà una selecció de peces del barroc de l'època combinats amb la lectura dramatitzada de paràgrafs significatius del 'Victus' d'Albert Sánchez Piñol. L'actriu Mar Ulldemolins serà la veu femenina del recitat, i el músic de l'OSV Xavier Pomerol, la masculina. Aquest serà el concert inaugural de la temporada 2013-14 de Simfònics al Palau, el dissabte 21 de setembre.

Força més endavant, el 4 i 5 d'abril, serà la literatura de Carlos Ruiz Zafón l'escollida per pujar a l'escenari del Palau. 'L'ombra del vent', de l'escriptor català serà objecte d'aquest nou concert i el propi escriptor recitarà fragments del seu llibre.

Innovació, complicitats i públic

El director general del Palau de la Música, Joan Oller, ha identificat la nova temporada de Simfònics amb tres trets distintius: la capacitat de teixir complicitats, la innovació permanent i la recerca i manteniment del públic. Aquestes característiques casen amb l'aventura que inicia l'OSV musicant literatura. I també amb la col·laboració establerta amb el Festival Internacional de Jazz de Barcelona per oferir un concert dedicat al compositor nord americà G. Gershwin, 'Blue Gershwin'. O el recital 'Els invisibles del cinema', amb el doblador Jordi Brau, que repassa les músiques més celebrades de la història del cinema. I encara, el concert del violinista Ara Malikian, ple d'humor i virtuosisme.

El programa dels Concerts Simfònics serà, doncs, original i divers. Però tot plegat sense prescindir d'alguns de les composicions simfòniques més cèlebres i canòniques. Entre elles, 'Les quatre estacions' de Vivaldi, interpretades pel violinista i director Enrico Onofri, la 'Novena' de Beethoven o la 'Missa en Do' del mateix compositor, amb l'Orfeó Català sota la direcció del 'mestre' Antoni Ros Marbà.

Concerts Extraordinaris

D'altra banda, enguany hi haurà dos concerts extraordinaris. El primer, el 30 de novembre, sota el nom de 'Romances de amor', amb la soprano Carmen Solís i el tenor Carles Cosías, repassarà a ritme de sarsuela "els millors romances i els millors duets del gènere". El 24 d'abril de 2014 se celebrarà el concert 'Un Rèquiem alemany' (Brahms), amb el Cor de Cambra de l'Auditori Enric Granados de Lleida, el Cor de Cambra de la Diputació de Girona, el Cor Mixt Amics de la Unió de Granollers, el Cor Ciutat de Mataró, la Coral Mixta d'Igualada i altres cors del territori.

L'altre concert significatiu és la 'Pastoral', també de Beethoven, ja que comptarà amb els pianistes guanyadors del Concurs Ricard Viñes i Maria Canals, i Enrico Onofri com a director.

stats