Premis literaris
Llegim 19/02/2014

'La nit de Vàlia' de Monika Zgustova guanya el 14è Premi Amat-Piniella

La novel·la parteix del testimoni real de Valentina Grigòrievna, una dona russa que va ser empresonada en un gulag a Sibèria

Ara
1 min
L'escriptora txeca Monika Zgustova / ACN

BarcelonaL'escriptora i traductora txeca Monika Zgustova ha guanyat el 14è Premi Joaquim Amat-Piniella amb 'La nit de Vàlia'. El guardó, convocat per Òmnium Cultural del Bages i l'Ajuntament de Manresa, vol reconèixer la millor obra narrativa de temàtica social contemporània publicada entre la tardor de 2012 i la tardor de 2013.

El lliurament s'ha celebrat aquest dimecres, 19 de febrer, a les vuit del vespre, a l'Auditori de la Plana de l'Om, a Manresa, on han assistit diverses autoritats. Consisteix en una escultura obra del reconegut escultor manresà Ramon Oms.

'La nit de Vàlia' (Proa, 2013) parteix d'un testimoni real i recrea la història autèntica de Valentina Grigòrievna, una dona russa que va ser empresonada durant anys en un gulag, els camps de concentració stalinistes, a Sibèria. Explica també la seva vida de després, amb la seva filla, a qui recupera en sortir. La novel·la dóna a conèixer el paper de les dones al gulag de l'antiga Unió Soviètica.

El jurat l'ha triat entre les quatre finalistes d'enguany on, a més de la guanyadora, hi havia 'El pou dels maquis', de Margarida Aritzeta, 'Les guerres del pare', de Pere Rovira i 'El banquer', de Núria Cadenes.

Zgustova (Praga, 1957) fa més de trenta anys que està establerta a Catalunya. Ha traduït obres del txec i del rus al català i al castellà, d'autors com Bohumil Hrabal, Milan Kundera o Dostoievski. Com a narradora, és autora de diverses obres que han estat traduïdes a moltes llengües: 'La dona dels cent somriures', 'Menta fresca amb llimona', 'La dona silenciosa', 'Jardí d'hivern' i 'Contes de la lluna absent'.

stats