BCNegra
Llegim 07/02/2013

Maj Sjöwall lamenta el poc compromís polític de la novel·la negra sueca actual

L'escriptora sueca rep aquest dijous el VIII premi Pepe Carvalho al Saló de Cent per les deu novel·les escrites juntament amb Per Wahlöö entre 1965 i 1975

Ara / Acn
1 min
Maj Sjöwall, a Barcelona

BarcelonaMaj Sjöwall (Estocolm,1935) rebrà aquest vespre al Saló de Cent el VIII premi Pepe Carvalho, en reconeixement a la seva trajectòria com a escriptora de novel·la negra. Sjöwall va reinventar el gènere al seu país amb deu obres escrites amb el seu marit, Per Wahlöö, entre 1965 i 1975. Els llibres van començar a ser recuperats per Columna i RBA, i acaba d'arribar a les llibreries –només en castellà– l'últim lliurament de la sèrie, 'Los terroristas'.

Després de la mort del seu company, l'escriptora no ha firmat cap més llibre. Gairebé 40 anys després Sjöwall es declara contenta d'haver pres la decisió de parar. Sobre el recent auge de la novel·la negra al seu país, critica que els autors actuals no tenen motivacions polítiques sinó econòmiques, raó per la qual fan "novel·les esquizofrèniques, històries d'amor amb quatre elements de novel·la negra". L'escriptora ha assegurat que no creu que els escriptors actuals de novel·la negra suecs estiguin gaire agraïts a la feina que Wahlöö i ella van fer: "Només Jan Guillou i Henning Mankell m'han dit que sense nosaltres ells no haguessin escrit".

stats