Llum per trencar murs

L'editor de l'edició catalana de l'últim llibre de Toni Morrison, 'L'origen dels altres', recorda l'autora, que ha mort aquest dimarts als 88 anys

Toni Morrison
Joan Carles Girbés
06/08/2019
2 min

Director editorial d'Amsterdam i Ara Llibres“Per a molta gent, l’americanitat continua (tristament) definint-se pel color”. Aquestes paraules de Toni Morrison ressonen amb renovada contundència aquests dies després de les massacres d’El Paso i Dayton, població d’Ohio que és només a tres hores i mitja en cotxe de la seua Lorain natal.

A 'L'origen dels altres', el seu llibre més recent, que hem editat a la col·lecció 'Pausa' d’Ara Llibres, la premi Nobel de literatura s’estén en els arguments que han fonamentat la seua obra: la identitat, el racisme, l'esclavatge i els més vulnerables, aquells que hem deixat als marges de la societat. Tal com afirma Ta-Nehisi Coates a la introducció, es tracta d'una obra “sobre la creació de forasters i l'erecció de murs, que recorre a la crítica literària, la història i la vida de l'autora per tal d'entendre com i per què hem acabat associant aquestes tanques a la pigmentació de la pell”. Un llibre il·luminador que serveix d'introducció, d'explicació i d'ham per submergir-nos en el treball d'una de les intel·lectuals més brillants que han sorgit als Estats Units en les últimes dècades.

Toni Morrison explora fets del passat per parlar-nos del present, per ajudar-nos a entendre com hem arribat al grau actual de temor a l'altre. No només als Estats Units, perquè aquesta Europa que tanca els ulls i els ports per no assumir la responsabilitat amb el que ocorre a l'altra riba de la Mediterrània s'assembla molt al supremacisme ètnic que no s'ha cansat de denunciar al llarg de les seues creacions.

La seua és una literatura política i transformadora revestida amb la bellesa de la poesia, construïda pedra a pedra amb paraules tan precises que són un desafiament constant per a traductors experimentats com Ferran Ràfols, Maria Rossich o Dolors Udina. Els tres van assumir el repte d’apropar-nos les úniques novel·les disponibles en català: 'Una benedicció' –publicada el 2009 i rellançada el 2017, quan celebràvem la primera dècada de l’editorial Amsterdam–, 'El retorn' i 'La nit de les criatures'. Aquesta última és la que va aconseguir fer el salt en popularitat i nombre de lectors a casa nostra. En vindran més.

No ens va poder visitar per reforçar la promoció, però a l'equip editorial no oblidarem mai la seua generositat i el privilegi que ha estat –i continua sent– contribuir a difondre les seues històries, el seu pensament i el seu compromís ètic i social, que fem nostre i volem vostre.

stats