ARA Llegim
Llegim 09/01/2015

La llibreria Documenta celebra el 40è aniversari

Impulsada pel llibreter Josep Cots i Ramon Planes el 1975, va haver de canviar Ciutat Vella per l'Eixample el 2013: el nou local, situat a Pau Claris, 144, va obrir les portes al mes de juny del 2014

Ara
2 min
La nova seu de la llibreria Documenta, a Pau Claris

Barcelona"Vaig descobrir que la frase 'Estima el teu somni encara que et turmenti', de Gabriele D’Anunnzio, resumia a la perfecció la meva relació amb Documenta –deia el llibreter Josep Cots quan va inaugurar, amb Èric del Arco, el seu 'aprenent de llibreter', la nova seu de la llibreria, a Pau Claris, 144–. Ara fa just 40 anys em reunia amb en Ramon Planes a casa seva per començar a muntar un somni: una llibreria, que més tard en diríem Documenta. Vam muntar el nostre somni i la realitat es va encarregar de turmentar-nos".

El primer local de la Documenta, ubicat al número 4 del carrer Cardenal Casañas –al costat de les Rambles– es va convertir, amb els anys, en un bastió de la "defensa dels bons llibres d'art, història, antropologia, filosofia i literatura", com es pot llegir encara a la pàgina web. Obligat a deixar el local on hi havia la llibreria, Cots i del Arco van iniciar un projecte de 'crowdfunding' per poder refundar la llibreria en una nova ubicació, a través del qual van aconseguir més de 50.000 euros. La nova Documenta va obrir les portes al mes de juny del 2014. Aquest divendres, la llibreria celebrarà 40 anys d'història amb una festa que començarà a les 23 h "amb uns discursets", seguida de la interpretació "d'un petit monòleg de Shakespeare, recitat per Pol López, molt adient per la situació que ha passat Documenta" i la "projecció d'un documental que Núria Vidal ha anat fent sobre els canvis i la nova ubicació a Barcelona".

Des del 1980, la llibreria convoca el premi Documenta, que han aconseguit, entre altres, Vicenç Pagès Jordà, Flàvia Company, Lluís-Anton Baulenas, Albert Forns i Yannick Garcia. L'últim guanyador ha estat Jordi Nopca amb 'Puja a casa', que L'Altra publicarà al mes de març.

stats