Sector editorial
Llegim 05/10/2020

Barcelona tindrà una nova gran llibreria a l'Eixample el 2021

Sergi Ferrer-Salat és el soci fundador de Finestres, que compta amb Marina Espasa i Kiko Amat

Antoni Ribas Tur / Jordi Nopca
3 min
El cartell promocional de Finestres dins el local en obres

BarcelonaEl panorama de les llibreries barcelonines s'amplia amb una projecte ambiciós: la llibreria Finestres s'inaugurarà en dos locals davant per davant al número 249 i 250 del carrer Diputació a finals de febrer del 2021. "Sabem que hi ha moltes llibreries a la ciutat. Ens consta, però, que encara hi ha més lectors que llibreries", es pot llegir al manifest groc de la llibreria, que actualitza el text avantguardista signat per Dalí, Gasch i Montanyà, proclamant adhesions i denúncies. Entre les primeres reclamen "més amor, més narrativa ferotge, més món analògic" i "més novel·listes del sud". Denuncien, en canvi, "els traïdors, els mals novel·listes, les històries suades, les presentacions avorrides i els grimpadors".

Finestres és una iniciativa d'Àurea Juan Perelló, que té una dilatada experiència en el sector editorial, la llibretera Mireya Valencia, la scout literària Camila Enrich i els escriptors Marina Espasa i Kiko Amat, i compten amb l'impuls de Sergi Ferrer-Salat com a soci fundador. Els dos locals de la llibreria sumen 800 metres quadrats i els responsables volen comptar amb una agenda d'activitats "al marge de les modes editorials". També promouen "el retorn a la lectura en silenci i la creació d'una comunitat lectora popular", i volen tenir un fons de llibreria humanística "extens, ple de títols clàssics, contemporanis i universals amb profusió de gèneres, estils, temes i idiomes". Amat, Enrich i Espasa s'encarregaran de la programació cultural de Finestres. Àurea Juan s'ocuparà del funcionament de la llibreria.

"Vam començar a treballar en el projecte a finals de l'any passat, i va ser durant el confinament que vam poder asseure'ns, replantejar-lo i ampliar-lo -comenta Juan-. Va ser el Sergi qui va muntar l'equip. És un grandíssim lector, curiós i apassaiont, li interessen temes molt diferents". Tot i que Ferrer-Salat és nou en el sector del llibre, tenia les idees clares des del començament. "Trobava a faltar un espai en silenci i confortable, un lloc de recolliment relacionat amb els llibres -diu la llibretera-. També trobava a faltar un lloc on es poguessin trobar els autors de tu a tu més enllà de les presentacions".

El local de Diputació 249 de la llibreria Finestres estarà "enfocat a la ficció -novetats, clàssics i poesia-, però també el pensament, humanístic i científic". Aquest serà l'espai que obrirà el febrer. Una mica més endavant, l'estiu del 2021, Finestres obrirà un segon local, el de Diputació 250, "centrat en els llibres de fotografia, arts, cinema i música". Ni en un lloc ni en l'altre "es tocarà el llibre pràctic, ni els manuals, ni el llibre de text". Hi haurà, això sí, fons en català, castellà, euskera i gallec, però també en anglès, francès, italià, alemany, portuguès i altres llengües.

El projecte s'afegirà a l'obertura recent de llibreries a la ciutat com l'Ona de Pau Claris -iniciativa de Tatxo Benet-, Obaga -ubicada al carrer Girona, en ple Eixample- i La Tribu, situada al barri de Sant Andreu. Al setembre, una nova llibreria, la Byron, va comunicar que preparava "novetats" i "sorpreses", tot i que els seus responsables encara no han donat detalls de quan aixecarà la persiana.

Premiar llibres que poden haver passat desapercebuts

La nova llibreria impulsarà també quatre premis i beques literàries que repartiran anualment 90.000 euros a novel·listes i investigadors. L'objectiu del Premi Finestres de Narrativa és guardonar el millor llibre originalment escrit en català i publicat al llarg de l’any natural anterior per "donar una segona oportunitat a obres que hagin pogut passar desapercebudes, lluny de l'atenció i els focus del sistema literari més comercial i que mereixen tornar al primer pla". La dotació serà de 25.000 euros. "La idea és valorar un llibre per la qualitat –afirmen els impulsors de l'establiment–, originalitat i audàcia literàries, i no per altres criteris". El premi equivalent en castellà té la mateixa dotació, 25.000 euros.

En el camp de l'assaig els responsables de Finestres volen fomentar "l'escriptura en català de l'assaig i la crònica humanística, de divulgació científica, històrica, política, musical, literària i artística". La beca és un ajut directe als autors de 20.000 euros. La beca té el seu equivalent en castellà amb la mateixa dotació.

El jurat del Premi Finestres de Narrativa i de la Beca Finestres d'Assaig 2020 està conformat per Anna Guitart, Mara Faye Lethem, Pere Antoni Pons, Manel Ollé i un membre de l'equip fundador de Finestres. El jurat del Premio Finestres de Narrativa i Beca Finestres de Ensayo 2020 en la seva versió castellana està conformat per Jordi Costa, Mathias Énard, Mariana Enríquez, Carlos Zanón i també un membre de l'equip fundador de Finestres.

stats