EL SECRET DE ...
Llegim 18/01/2014

Anna Maria Villalonga

i
Cristian Segura
2 min

És la dama negra de la literatura criminal catalana però diu que és "una mica figaflor". Es professora de literatura catalana a la Universitat de Barcelona, porta ulleres, a les fotos somriu, sembla bona persona. Però té una doble vida: la novel·la negra.

Villalonga llegeix llibres a carretades, sobretot del seu àmbit acadèmic -literatura del segle XVIII-, però tenia debilitat per la novel·la negra i el 2009 el seu marit i una amiga li van suggerir que creés un blog sobre el gènere. Així va néixer A l'ombra del crim. "Mai m'hauria imaginat l'èxit que ha tingut", diu. El blog s'ha convertit en la referència del sector, igual que la llibreria Negra y Criminal s'ha consolidat com a punt de trobada especialitzat. La debilitat pel gènere no li ve de cap influència en especial. De petita llegia Els Cinc, Agatha Christie, Sherlock Holmes i Edgar Allan Poe. Villalonga ha publicat un llibre d'entrevistes amb dotze autors catalans de novel·la negra, Les veus del crim (AlRevés), i ha coordinat i ha escrit en el recull de relats Elles també maten (Llibres del Delicte).

També és al darrere del festival Tiana Negra. A finals de gener se'n celebra la segona edició i m'explica com es va cuinar aquesta trobada literària. El setembre del 2012, paral·lelament a la Setmana del Llibre, s'organitzaven trobades d'editorials petites en un programa d'actes que es deia Setmana Petita en Català. A la Llibreria Catalònia, durant una taula rodona, va sorgir la idea de muntar un certamen de literatura criminal en català. L'alcaldessa de Tiana, Ester Pujol, amant del gènere, era entre el públic i va proposar el municipi per acollir la reunió. A Tiana també hi viuen dos dels instigadors de la iniciativa, els editors de Meteora.

El cap pensant de Tiana Negra és Sebastià Bennassar, que, amb Villalonga, també treballa a l'associació En Negre. Li demano si la policia li demana consulta i em respon que no. "Però al correu rebo sovint ofertes per inscriure'm a l'escola de policia", diu. Els únics policies que ha conegut són escriptors, com Marc Pastor i Agustí Vehí, l'escriptor i subinspector de policia de Figueres mort el 2013 i al qual En Negre ha dedicat un premi literari.

stats