Còmic

10.000 euros per una historieta curta en català

L’ARA convoca la cinquena edició del premi de còmic de no-ficció en llengua catalana

2 min
Dibuixant a la redacció de l'ARA preparant el diari especial il·lustrat del 2018

BarcelonaL’ARA torna a convocar el Premi Ara de Còmic en Català. Serà la cinquena edició del premi, que va néixer el 2020 amb el propòsit d’impulsar la creació de la historieta en català en els gèneres de no-ficció en què la llengua estava poc representada, i així estimular la producció de còmic periodístic, biogràfic, autobiogràfic i assagístic en llengua catalana. La iniciativa compta amb el suport de la secretaria de Política Lingüística de la Generalitat, i les bases de la convocatòria es poden consultar a la web Premicomic.ara.cat.

El premi a l'obra guanyadora serà de 10.000 euros. Els autors que vulguin participar en el concurs organitzat per l’ARA hauran d’enviar abans de l’1 de setembre del 2024 les seves obres: historietes curtes de no-ficció en llengua catalana d'una extensió mínima de deu pàgines i màxima de setze. A més, una selecció de les millors historietes rebudes en la convocatòria del premi formarà part de l’antologia Vinyetari 5, un recull que publicarà Editorial Finestres a principis del 2025.

Abans, a principis de setembre, arribarà el quart volum de Vinyetari, també editat per Finestres, que recollirà l’obra guanyadora de la quarta edició del Premi ARA de Còmic, Cafè americà, de Susanna Martin, així com obres de Maribel Carod (Pals a les rodes), Alba Domingo (Instruccions per fer un pou), Anna Ferrer Alberti (És només carn), Toni Benages i Ramon Pereira (El meu besavi sense tomba), Feliciano García Zecchin (Fer poble), Aina Riu (Japó), Sergi Moreso (No-ficció), Anna-Lina Mattar (Ulla) i Rosa Codina (Crohn). Vinyetari 4 es presentarà a la pròxima Setmana del Llibre Català.

L’embranzida del còmic en català

En les quatre edicions anteriors del Premi ARA de Còmic s’han rebut, en total, més de 300 obres que constaten el potencial del còmic de no-ficció català, un nou gènere emergent de la historieta en què la llengua catalana encara no està prou representada. Amb tot, el panorama del còmic en català està canviant en els últims anys, i les editorials cada cop aposten més per editar autors locals en llengua catalana i per la traducció d’obres estrangeres. Des de l’arribada del Premi ARA de Còmic han sorgit noves editorials (Finestres), revistes (Forn de Calç) i col·leccions (Doble Tinta, de Pagès, o Comanegra Còmic, de Comanegra). El boom del còmic en català ha arribat també al món del manga: durant el 2023 es van publicar 139 mangues en català, record històric que fins i tot dobla la xifra dels anys d’eufòria de Bola de Drac.

stats