Llegim Còmic

El viatge cap al no-binarisme de Susanna Martin, Premi ARA de Còmic

La dibuixant Maribel Carod, finalista amb una reflexió en clau d’humor sobre la mobilitat en cotxe

Maribel Carod i Susanna Martin, finalista i guanyadora del Premi ARA de Còmic
01/12/2023
3 min

BarcelonaUna reflexió en carn viva sobre el no-binarisme de la dibuixant Susanna Martin ha guanyat el Premi ARA de Còmic en Català. Cafè americà, la historieta en què l’autora exposa les seves certeses i preocupacions sobre la seva identitat sexual i els canvis que ha dut a terme en el seu cos, s’endú els 10.000 euros amb què està dotat el concurs que organitza l’ARA amb el suport de la secretaria de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya. Martin ha rebut el premi aquest divendres en un acte presentat per la periodista Carla Turró a l’Ateneu Barcelonès.

El jurat –format per la directora de l’ARA Esther Vera, el divulgador Antoni Guiral, el secretari de Política Lingüística Francesc Xavier Vila, l’editora Montserrat Terrones, la guanyadora de l’anterior edició Glàfira Smith, el crític Marc Charles i aquest periodista– va acordar concedir el premi a Martin "pel seu coratge a l'hora de parlar en primera persona del viatge de descobriment de la identitat pròpia, exposant la seva intimitat de manera sensible i valenta".

Xavi Serra, Montse Terrones, Maribel Carod, Susanna Martin, Carla Turró i Ignasi Aragay, ahir en l'acte de proclamació.

A Cafè americà, Martin explica com va decidir sotmetre’s a una mastectomia per masculinitzar el seu tors. En les 10 pàgines de la historieta comparteix les angoixes i esperances d’un procés que té molt de recerca de si mateixa, durant el qual s’enfronta a lògics dubtes i inseguretats. La historieta segueix, en essència, el viatge de Martin cap al benestar a través de reflexions, converses i descripcions franques de la seva operació, sense idealitzar ni dramatitzar una realitat cada vegada més quotidiana.

Susanna-Zuz Martin explica el seu còmic 'Cafè americà'

L’obra premiada és coherent amb la trajectòria de Susanna Martin (Barcelona, 1976), que acostuma a abordar en els seus còmics temàtiques socials, polítiques i històriques. Entre les seves obres destaquen la biografia de la reportera suïssa Annemarie Schwarzenbach (Annemarie, amb guió de María Castrejón), la recreació de la trobada entre Buñuel, Dalí i Lorca a Residencia de estudiantes i l'adaptació al còmic del film animat de Fermin Muguruza Black is beltza II: Ainhoa.

Ecoansietat sobre rodes

Per primera vegada en les quatre edicions del Premi ARA, tant la historieta guanyadora com la finalista són obra d’autores. Els 1.500 euros per a la historieta finalista són per a Pals a les rodes de Maribel Carod, una reflexió en clau d’humor sobre el pànic a conduir de l’autora, que també planteja una reflexió ecologista sobre la impossibilitat de sostenir el cotxe com a mitjà de transport hegemònic del nostre món. El jurat va triar l’obra de Carod "pel seu humor deliciós i un sentit de la narració esplèndid, i per la seva coherència a l'hora d'abordar les contradiccions de la societat des del seu cas personal".

Maribel Carod explica el seu còmic 'Pals a les rodes'

A Pals a les rodes Carod desplega un arsenal de recursos humorístics per explicar amb molta gràcia i ironia com ha evolucionat la seva relació amb els cotxes, des de la il·lusió i anhel de llibertat juvenil a l’angoixa. En paral·lel, l’autora analitza els pros i contres de la mobilitat en cotxe articulant un discurs rigorós, íntim i sempre divertit que destil·la l’ecoansietat de la nostra època. La historieta de Carod és el treball més personal que ha creat l’autora, que abans havia treballat com a humorista gràfica a la revista El Jueves i el programa Els matins de TV3.

Susanna Martin, premi ARA de Còmic 2023.

Un nou ‘Vinyetari’

Tant Cafè americà com Pals a les rodes formaran part l’antologia Vinyetari 4, que recollirà una selecció de les millors historietes del Premi ARA de Còmic en Català, amb una portada original de la guanyadora del premi, Susanna Martin. El recull el publicarà Editorial Finestres, col·laboradora del premi, i arribarà a les llibreries el setembre de 2024. En rebre el seu premi, Susanna Martin ha assenyalat que, "el poder del llenguatge del còmic per explicar històries complexes i personals és enorme, però les autores de còmic som molt petites". "I per això són tan importants premis com el de l'ARA, i us demano que ho seguiu fent", ha demanat. I així serà: en els primers mesos de 2024 es convocarà la cinquena edició del Premi ARA de Còmic.

stats