Còmic

Maribel Carod i Susanna Martin, finalistes del Premi ARA de Còmic

L'obra guanyadora de la quarta edició del concurs s'anunciarà l'1 de desembre a l'Ateneu Barcelonès

ARA
2 min
M.Carod i Susanna Martín.

BarcelonaMaribel Carod (Barcelona, 1978) i Susanna Martin (Barcelona, 1976) són finalistes de la 4a edició del Premi ARA de Còmic en Català, el concurs de còmic de no-ficció amb 10.000 euros de dotació que organitza l'ARA amb el suport de la secretaria de Política Lingüística de la Generalitat. L'1 de desembre s'anunciarà a l'Ateneu Barcelonès l'obra guanyadora que ha triat el jurat, format per la directora de l'ARA, Esther Vera; el secretari de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila; l'editora de Finestres, Montserrat Terrones; el teòric i divulgador Antoni Guiral; el crític i divulgador Marc Charles; la guanyadora de l'anterior edició, Glàfira Radiant, i el periodista Xavi Serra, coordinador del premi.

Susanna Martin, llicenciada en història, ha orientat la seva trajectòria com a dibuixant al còmic de no-ficció i als temes socials, polítics i històrics. Entre les seves obres destaquen la biografia de la reportera suïssa Annemarie Schwarzenbach (Annemarie, amb guió de María Castrejón), la recreació de la trobada entre Buñuel, Dalí i Lorca a Residencia de estudiantes i l'adaptació al còmic del film animat de Fermin Muguruza Black is beltza II: Ainhoa. En la seva historieta curta presentada al Premi ARA de Còmic, Cafè americà, Martin aborda la realitat de les persones no binàries en primera persona a través del seu propi cas, analitzant la decisió de practicar-se una mastectomia i compartint els dubtes i les certeses que l'acompanyen al llarg del procés.

Pàgina del còmic 'Cafè americà'.

Maribel Carod ha compaginat la seva tasca com a dibuixant de còmics amb la il·lustració i el disseny gràfic. L'humor és una constant en el seu treball i ha col·laborat com a humorista gràfica en la revista El Jueves i el programa Els matins de TV3. També ha publicat historietes en antologies com Vinòmic i el 2020 va recopilar en forma de llibre les historietes de la sèrie Hay hambre, creada per a El Jueves amb Carlos Escuin. Actualment, compagina la feina com a il·lustradora i dissenyadora gràfica amb projectes personals de còmic com el que ha presentat al Premi ARA, Pals a les rodes, on combina humor i reflexió per analitzar la seva complicada relació amb els cotxes i la conducció d'aquests vehicles, una història personal travessada per fantasies juvenils, inseguretats adultes i preses de consciència.

Pàgina del còmic 'Pals a les rodes'.
stats