Còmic

L'homenatge al dibuixant que va fundar la gran escola de còmic de Catalunya

Jordi Pastor publica els diumenges a l'ARA una sèrie d'historietes sobre Josep Solana, fundador de l'Escola Joso

2 min
Detall d''El lector', la primera entrega de la sèrie de còmic 'Joso' de Jordi Pastor

BarcelonaCada any, quan arriba l'hora de participar en les votacions dels premis de Comic Barcelona, el dibuixant Jordi Pastor (Barcelona, 1977) fa la mateixa proposta: Josep Solana (Santa Coloma de Gramenet, 1939), el fundador de l'escola de còmic que porta el seu nom artístic: Joso. "No se l'ha reconegut prou com a dibuixant –lamenta Pastor–. Va publicar còmics i tires a França, va treballar molt en publicitat i va tenir una secció a la televisió... Però se'l coneix només per l'escola". Pastor vol reivindicar la seva figura a Joso, la sèrie de cinc historietes d'una pàgina dedicades al Joso que està publicant setmanalment a l'ARA des de diumenge passat. La primera entrega de la sèrie es titula El lector i es pot llegir aquí.

Feia temps que a Pastor li rondava la idea de portar la vida de Joso al còmic. "Sempre m'ha interessat la història de la nostra cultura popular i el 2021 vaig publicar un còmic sobre l'escriptor de novel·les de butxaca Francesc Gaudet, Pulp. Los tiempos heroicos. Però em vaig quedar amb ganes de fer una biografia sobre un dibuixant de còmics, i el Joso em permetia parlar d'una època que em fascina, la dels dibuixants de les agències". Pastor ha acabat adaptant el projecte, que havia de ser una novel·la gràfica, al format en què es publica a l'ARA: "Cada format té la seva manera d'explicar històries, i que la pàgina del diari sigui tan gran convida a posar molta informació i text, fins i tot entrevistes. I dividir-ho en entregues em permet jugar: les tres primeres tenen colors primaris, la quarta una barreja i la cinquena serà una historieta més clàssica".

Un altre incentiu per a Pastor és que ell mateix va ser alumne de l'escola, i després professor i coordinador del curs d'il·lustració. "De petit, que existís a Barcelona una escola com la Joso em semblava ciència-ficció –diu el dibuixant–. De fet, una escola tan gran dedicada al còmic és un fet excepcional, fins i tot en l'àmbit europeu". Pastor explica que Solana està "molt emocionat" amb la sèrie. "Però també una mica trist, perquè la seva dona, que va morir fa relativament poc, era una gran lectora de l'ARA, i li hauria fet molta il·lusió obrir un diumenge el diari i trobar-s'hi una historieta sobre el seu marit".

stats