Còmic
Llegim Còmic 09/03/2022

El Graf reactiva l'escena del còmic independent

La Fabra i Coats acull una nova edició del festival de còmic d'autor que també ret homenatge a Miguel Gallardo

2 min
Cartell del Graf 2022 de Marta Cartu

BarcelonaEls dos anys de pandèmia han coincidit amb un boom de vendes del còmic i, especialment, del manga, però han frenat l'expansió d'un àmbit especialment efervescent, el còmic independent i autoeditat, que depèn molt de les fires especialitzades per donar a conèixer les noves generacions d'autors. Tanmateix, aquest cap de setmana torna el festival de còmic independent més important de l'Estat, el Graf, que celebra una nova edició el 12 i 13 de març a la Fabra i Coats. I com al pròxim Comic Barcelona, un dels protagonistes de la cita serà Miguel Gallardo, a qui està dedicada l'edició d'enguany i l'exposició X-Gallard y su equipo de dibujantes, en què dibuixants amics com Paco Roca, Max, Manel Fontdevila, Sonia Pulido, Mariscal o Flavita Banana reten homenatge al creador de Makoki amb dibuixos i historietes. L'altra exposició del festival estarà dedicada al projecte Dúplex, que uneix vuit poetes amb vuit dibuixants per fer una obra conjunta.

Imatge de la mostra del Graf 'X Gallard y su equipo de dibujantes'.

Entre les activitats del festival destaquen les xerrades: el Graf reunirà autors de diferents generacions com Aroha Travé i Jaime Martín per parlar sobre còmic d'extraradi i cinc editors que publiquen historietes en català compartiran les seves impressions sobre el bon moment d'aquest sector. També hi haurà classes magistrals de dibuixants com Javier Olivares, que parlarà amb Mery Cuesta sobre la seva feina a La cólera i Warburg & Beach. Altres protagonistes seran Lorenzo Montatore, que conversarà amb Pedro Toro sobre obres com Queridos difuntos o La mentira por delante, la seva biografia de Paco Umbral. També hi haurà una trobada amb Lola Lorente per parlar del seu còmic Maganta i la valenciana Laura Pérez participarà en el club de lectura de la biblioteca Ignasi Iglésias-Can Fabra.

La nòmina d'autors que visitaran el Graf i firmaran les seves obres no acaba aquí. Entre els convidats hi ha autors de primer nivell com Albert Monteys, Conxita Herrero, María Medem, Luis Bustos, Kap, Irene Márquez, Tyto Alba, Pep Brocal, Ed Carosia, Roberta Vázquez, Sergi Puyol i Marcos Prior, entre d'altres. I també dues visites internacionals: la nord-americana Alex Graham, que ha guanyat l'última edició del premi Puchi Award amb Dog biscuits (Galletitas perrunas) i el francès Louka Butzbach, que presentarà al festival El silbido al correr del aire, que publica Fulgencio Pimentel i es promociona com "una faula anarquista i també una història d'amor sobre horticultura, oci i revolució".

stats