Llegim Còmic

L’Escola Joso versiona ‘Blacksad’ al Comic Barcelona

Els alumnes del centre refan el còmic de Juanjo Guarnido i Juan Díaz Canales en el seu 25è aniversari

Il·lustració de Jordi Sempere, comissari de l'exposició 'Blacksad: una versió entre les ombres'
03/04/2025
3 min

BarcelonaAmb motiu del 25è aniversari de Blacksad, el gat detectiu creat per Juanjo Guarnido i Juan Díaz Canales, Norma acaba de publicar una edició especial en gran format i molts extres del primer àlbum de la sèrie, Algun lloc entre les ombres. Els visitants del Comic Barcelona, però, també podran revisitar el primer cas de Blacksad en una nova versió creada per 46 alumnes de l’Escola Joso que han readaptat al seu estil personal totes les pàgines del còmic –inclosa la coberta i contracoberta– i les exposaran durant la fira al Pavelló 2 de Fira Montjuïc.

La iniciativa va partir de la mateixa Joso i ha comptat amb el vistiplau dels autors del còmic i dels editors francesos. El dibuixant i professor del centre Jordi Sempere ha coordinat els esforços conjunts de dues classes del quart curs d’Art Gràfic, que van repartir-se les pàgines parells i senars del còmic. Calia seguir certes regles, com ara respectar tot el text de Díaz Canales, però Sempere va deixar llibertat total als alumnes i va incentivar les solucions més originals que reinventessin la narració del còmic.

En el procés d’adaptar l’obra, els alumnes van descobrir les qualitats i recursos que la feien funcionar. “Tota versió és un exercici d’anàlisi de l’obra original –assenyala Sempere–. En aquest cas, va servir per subratllar una obvietat: que Guarnido és un dibuixant absolutament virtuós, amb un nivell de detall i un control de la llum increïble. I pel que fa al guió, t’adones que, tot i ser molt de novel·la negra a l’estil de Chandler o Hammett, el registre canvia en cada seqüència”.

Aquest divendres està previst que els alumnes mostrin els seus treballs a Guarnido i Díaz Canales, que trobaran a l’exposició pàgines d’estils molt variats, des del manga d’acció al realisme gràfic o l’humor caricaturesc. “En la majoria dels casos, els alumnes arriben a l’escola havent llegit només còmic japonès, però al llarg de la seva formació van incorporant coses del còmic europeu i nord-americà”, explica el cap d’estudis de la Joso, Josep Maria Polls.

El gran planter del còmic català

Fundada el 1982 pel dibuixant Josep Solana, l’Escola Joso comença gairebé al mateix temps que el Comic Barcelona –aleshores Saló del Còmic–, en el qual ha participat en totes les edicions. L’escola arrenca amb un grapat d’estudiants, fills d’amics de Solana, però avui dia, sumant tots els cursos i activitats que s’hi fan al llarg d’un any, passen pel centre prop d’un miler d’alumnes. I tot i que l’ADN de l’escola i el seu puntal continua sent el còmic, els estudis van més enllà de la historieta per cobrir també altres branques de les arts gràfiques com la il·lustració, l’animació o el concept art.

El gran canvi de la Joso va arribar, segons Polls, quan des del centre van començar a pensar com formar dibuixants professionals: “Avui dia, tots els temaris i assignatures de còmic es vinculen a un itinerari més general; el curs de quatre anys d’art gràfic, on el còmic és el nervi central, però hi ha tot d’assignatures complementàries per formar bons il·lustradors i dibuixants capaços de treballar en còmic però també en il·lustració editorial, fer storyboards, cartellisme... La idea és que l’alumne no tingui por de cap fórmula narrativa o artística ni de cap mitjà professional”.

Però el gran reclam de la Joso a casa nostra i a fora de Catalunya és el gran nombre de dibuixants de renom que s’han format a l’escola. Estrelles del còmic europeu com Jordi LaFebre, Josep Homs, Roger Ibáñez o Sagar Forniés, il·lustradors aclamats com Conrad Rosset i dibuixants que es van fer un nom al mercat nord-americà com Francis Portela, Ivan Coello o Ramon F. Bachs. Pel que fa a les autores destaca l’aragonesa Sara Soler i, sobretot, el fenomen de Míriam Bonastre, bestseller al mercat nord-americà. I Sempere vaticina que el futur del còmic serà femení: “El 1994, en la primera edició del curs d’Art Gràfic, teníem una sola alumna i ara la majoria d’estudiants són noies”.

A la Joso, tanmateix, els antics estudiants il·lustres no són només medalles penjades en una hipotètica vitrina, sinó que molts continuen vinculats a l’escola com a professors, així com altres noms de referència del còmic, la il·lustració o l’animació: Jaime Martín, Jordi Pastor, Claudio Stassi, Mike Ratera o el mateix Sempere. “Som una escola creada per professionals i ens hem anat envoltant de més professionals –explica Polls–. Els que hi treballem som dibuixants, il·lustradors, guionistes... Tenim una visió molt real del sector i això fa que reflexionem molt a l’hora de crear un temari o, si cal, reorientar una assignatura”.

stats