Llegim Còmic 11/03/2022

El Comic Barcelona homenatjarà Miguel Gallardo

El saló dedicarà una gran exposició al dibuixant i donarà el seu nom al premi a l’autor revelació

3 min
El dibuixant Miguel Gallardo.

BarcelonaEl món del còmic no oblida Miguel Gallardo. El Comic Barcelona dedicarà una gran exposició al creador de Makoki en la seva 40a edició, que després de dos anys d’activitats virtuals tornarà a ser presencial i se celebrarà del 6 al 8 de maig a Fira Montjuïc de Barcelona. L'obra del dibuixant lleidatà, que va morir fa unes setmanes, protagonitzarà una gran exposició al saló, que també ha anunciat que el premi a l’autor revelació es dirà a partir d’aquesta edició Premi Miguel Gallardo. El cap de setmana passat Gallardo va ser homenatjat per l’Animac de Lleida i el pròxim cap de setmana serà protagonista del festival de còmic independent Graf.

L’exposició dedicada a Gallardo estarà comissariada per la historiadora Roser Mesa i repassarà tota la carrera de l’autor de Maria i jo en diferents apartats temàtics, des dels seus inicis underground fins als seus treballs d’il·lustrador o la seva etapa com a novel·lista gràfic. També es recordarà l’estreta relació de Gallardo amb el Comic Barcelona: va guanyar el Gran Premi del 2014 i va il·lustrar tres dels cartells del saló, inclòs el de la primera edició de 1981; només Max ha il·lustrat tants cartells de la fira del còmic.

L’altra gran exposició d’aquesta edició estarà dedicada a la celebració de les quaranta edicions de Comic Barcelona i recordarà els cartells, convidats i fets destacats de cada edició del saló, però també passarà revista als últims 40 anys del còmic espanyol. "Ha sigut un període molt important per a la historieta –ha subratllat Toni Guiral, comissària de la mostra–. Hem vist la mort de les revistes de còmic adult, l’aparició del manga, el triomf de l’àlbum i la novel·la gràfica i l’explosió de les autores al còmic".

Un cartell reivindicatiu

Precisament una d’aquestes autores és la responsable del cartell de l'edició de 2022, Carla Berrocal, que ha dibuixat una autora adulta entregant-li un còmic a una nena racialitzada, també dibuixant. "La idea era fer un homenatge al tebeo, connectar dues generacions de lectors i, sobretot, reivindicar l’autoria femenina, que el còmic segueix sent un món molt masculinitzat", diu Berrocal. Al cartell apareix el nom que té l’esdeveniment des del 2019, Comic Barcelona, però també el de les edicions anteriors: Saló Internacional del Còmic de Barcelona.

Cartell del Comic Barcelona de Carla Berrocal.

La presentació del Comic Barcelona que s’ha fet aquest dimecres ha tingut un regust de déjà-vu inquietant: fa dos anys es va celebrar una roda de premsa semblant un parell de dies abans de declarar l’estat d’alarma. En aquella presentació es va avançar una reinvenció del Comic Barcelona que la pandèmia no va permetre fer realitat. Si res torna a impedir-ho, les novetats es concretaran en aquesta edició, que comptarà amb un apartat dedicat a les connexions entre el còmic i l’audiovisual, Comic Vision, i un altre centrat en les relacions entre el còmic i els jocs de rol o els gèneres literaris fantàstics (terror, ciència-ficció i fantasia) que s’anomenarà Comic Fantasy.

A diferència de Manga Barcelona, la fira germana, el Comic Barcelona no té previst traslladar-se al recinte Fira Gran Via en el futur i manté els 45.000 metres quadrats dels pavellons 2 i 5 i la plaça Univers de Fira Montjuïc. Aquesta edició es farà, en principi, sense restriccions de cap mena i amb convidats internacionals sucosos com Peter Bagge, referent del còmic nord-americà dels 90 amb el seu àcid retrat de la joventut de l’època, Odio. També visitaran el Comic Barcelona l’autora alemanya de Heimat, Nora Krug, i un altre cronista de la joventut, però més actual: John Allison, creador de la sèrie Giant days. El que encara no queda clar és quin format tindran els premis aquesta edició després de la gran polèmica que va provocar la concessió del Gran Premi d’Honor de l’any passat a Antonio Martín. "Encara hi estem treballant i fent reunions amb les associacions", ha explicat Meritxell Puig, directora del Comic Barcelona. "Però aviat ho anunciarem".  

stats