UN TAST DE CATALÀ

‘Fa un any’, ‘un any enrere’ i ‘fa un any enrere’

Fent cerques a Google t’adones que les expressions temporals tipus “fa un any enrere” són cada dia més habituals. Les fa servir, per exemple, Artur Mas en algun dels seus discursos. I en direcció contrària, anant del passat cap al present, tampoc és insòlit llegir o sentir “des de fa uns anys ençà” (o “des d’uns anys ençà”). Són expressions qüestionables per redundants.És millor simplificar-les i escriure “fa un any” o “un any enrere” i “des de fa uns anys” o “d’uns anys ençà”.

En una dimensió estrictament espacial, sembla un cas semblant “des d’aquí estant”, descomponible en “des d’aquí” i “d’aquí estant”, però aquesta duplicació és avalada per l’Alcover-Moll i un concert que se celebra anualment a Riudaura, Des d’aquí estant veig una estrella.

Però el que avui vull denunciar, reiterant i ampliant el que ja vaig dir en un altre tast, és una recent tendència -alarmant i misteriosa- a preferir sempre X temps enrere a fa X temps. Si fossin expressions de debò sinònimes, seria una pèrdua suportable. El que la fa greu és que, en algun context, tenen un sentit diferent, i l’ús de la primera en lloc de la segona pot portar a confusions i malentesos considerables.

Ho comprovarem en la versió no corregida d’un article del 23 d’agost: “Aquesta setmana s’ha sabut que el divorci és més recent del que es creia: va ser el 15 de juny i no sis mesos enrere, com va publicar la premsa”. Si al text canviem sis mesos enrere per fa sis mesos anem a parar a una data diferent. Sis mesos enrere té un referent contextual -aquí, el 15 de juny- i ens du, per tant, al desembre. Fa sis mesos té de referent el present -el 23 d’agost- i ens du al febrer.

Fa un temps hauria tingut clar que la premsa havia publicat que el divorci va ser al desembre, però la maleïda moda d’optar per X temps enrere en detriment de fa X temps no em deixa ara posar-hi la mà al foc.

X temps enrere només equival a fa X temps si en el context previ no hi ha un referent temporal. Per això, si el referent és el present, sempre és més clar i adequat fa X temps.