Llegim  /  Actualitat 13/01/2022

El Tiana Negra celebrarà 10 anys amb Andreu Martín, Tura Soler i Rafael Vallbona

El festival de novel·la negra catalana serà presencial i tindrà una edició "més lúdica"

ARA
2 min
Andreu Martín publica Ara direu que estic boig (Crims.cat / Alrevés).

BarcelonaEl Tiana Negra està d’aniversari. El festival de novel·la negra catalana arriba a la desena edició, els dies 21 i 22 de gener, i ho celebrarà amb un format presencial i "més lúdic", segons recull l'ACN. Així ho ha avançat aquest dijous la seva directora, Anna Maria Villalonga, amb l'ànim que el certamen sigui més que mai una "festa" per als amants del gènere. La cita comptarà amb presentacions de les últimes novetats editorials, i taules i entrevistes amb autors destacats com Andreu Martín, Xiulo Ricardo, Tura Soler i Rafael Vallbona. També ha preparat "sorpreses" que uneixen el fet literari amb altres facetes del gènere, des d'un Gran Trivial de Tiana obert a la participació fins a la dramatització de contes negres, entre altres propostes.

Els organitzadors han preparat un Tiana Negra diferent amb un canvi d’imatge total, una nova web i una gran festa de celebració per a divendres al vespre per on passaran les persones de referència del festival durant aquests deu anys. El festival tornarà al format presencial i al lloc original, la Sala Albéniz del Casal de Tiana, ara reformat. Es mantindrà, però, la retransmissió online a través de YouTube. El Tiana Negra repeteix algunes de les seves activitats estrella, com la cadira d’orelles (entrevista a Rosa Ribas), les taules de novetats acompanyades de la música del saxo de Pau Sanchís, les xerrades de true crime amb periodistes especialitzats en successos o el concurs de relats negres amb col·laboració amb la Biblioteca Municipal de Tiana.

L'únic festival de novel·la negra catalana

Villalonga ha confirmat també que es farà entrega del guardó al guanyador de la nova edició del Premi Agustí Vehí. Segons la directora del festival, aquest any la deliberació del jurat ha estat més difícil que mai per la qualitat dels originals que s'hi han presentat. El jurat, però, ha escollit la novel·la vencedora per unanimitat i tenint "molt present" la idea de donar l'oportunitat de publicar a "gent nova".

Villalonga ha celebrat que el festival compleixi deu anys i que això es pugui celebrar de manera presencial malgrat les dificultats que comporta la pandèmia. La directora ha explicat que el festival serà "més lúdic que d'habitud", tot i que el seu segell d'identitat és el literari. Més enllà d'això, ha reivindicat la trajectòria i el paper del festival, l'únic dedicat en exclusiva a la novel·la negra catalana, "en uns moments en què hi ha consciència pública del risc que corre la nostra llengua".

Per la seva banda, l'alcaldessa de Tiana, Marta Martorell, ha posat en valor el Tiana Negre no només com a "referent" del gènere sinó també com a cita cultural destacada al municipi. "Créixer cap endins, això també ha sigut important. A nivell local, cada cop hem tingut més participació de la gent del poble, i aquest any també hi haurà sorpreses", ha aventurat Martorell.

stats