Llegim Novetat editorial

T. Kingfisher, l'escriptora fantàstica que farà llegir els teus fills

L'autora de l'exitosa 'Guia màgica d’autodefensa amb galetes' defensa la literatura feta des de l'humor i l'estranyesa

T. Kingfisher fotografiada ahir a Barcelona
2 min

Barcelona"El millor consell que m'han donat mai és: escriu el llibre que només tu puguis escriure", explica l'escriptora nord-americana Ursula Vernon (Japó, 1977), que firma els llibres per a infants i joves sota el pseudònim de T. Kingfisher. Com a bona pastissera, jardinera i artista, ha seguit la recomanació al peu de la lletra i ha cultivat una literatura sobre galetes de gingebre que prenen vida, raves endimoniats i gargots màgics que ha fascinat milers de lectors. Amb Guia màgica d’autodefensa amb galetes (Raig Verd, 2023), Vernon va guanyar el premi Llibreter 2024, que va sumar a una motxilla plena de reconeixements, entre els quals hi ha el premi Nebula i el premi Locus. L'escriptora ha seguit arrossegant infants i adolescents a la lectura amb Ortiga i os (Raig Verd, 2024) i la recent Il·luminacions (Raig Verd, 2024), totes tres traduïdes al català per Elena Ordeig. Malgrat que a Catalunya es pot llegir des de fa poc temps, és una autora prolífica amb gairebé una cinquantena de títols. En català també s'ha publicat un llibre per a adults, Què mou els morts (Obscura, 2024) amb traducció de Marta Armengol Royo.

L'estranyesa i l'humor són els dos ingredients essencials dels llibres de Vernon, que sempre es mouen entre la fantasia i el terror. "Intento fer històries que millorin la literatura i ens ajudin a fer bons ciutadans. Perquè això no sigui avorrit, cal que hi hagi dracs pel mig", afirma l'escriptora, que ha visitat Barcelona per assistir al Festival 42. La seva premissa és una frase de G.K. Chesterton: "El més important per a històries per a nens no és que els dracs existeixen sinó que es poden derrotar". A partir d'aquí, Vernon dona veu a personatges que no sempre ho fan tot bé, però que s'esforcen per ser bones persones.

La protagonista de Guia màgica d’autodefensa amb galetes, per exemple, ha de tirar endavant i fer-se gran quan els adults li fallen. "Aquesta és una constant als llibres infantils. El que la fa especial és que tota l'estona s'està preguntant: per què he de ser jo qui salvi el món, si només tinc dotze anys? Ella no vol ser una heroïna, vol que els adults facin d'adults", explica. Gran defensora del gènere fantàstic, Vernon imagina la màgia des de la quotidianitat i diu que mai podria escriure llibres a l'estil de Joc de trons. "La fantasia és un camp enorme, però sovint caiem en els mateixos escenaris i els mateixos conflictes. El que el gènere necessita és gent escrivint coses inesperades, i el món està ple de coses fascinants. Quan veig un nou insecte, penso: podria fer-ne un llibre", subratlla l'escriptora.

La victòria de Trump als EUA

Aquesta mirada literària, múrria i intel·ligent, es tradueix també en la seva manera de veure la realitat. Per explicar com ha viscut la victòria electoral de Donald Trump, Vernon recorre a les metàfores: "Estàvem esperant que ens diguessin si teníem càncer o si ens regalaven un gosset. Clarament, no ens han donat el gosset". L'escriptora pronostica que "els Estats Units viuran temps foscos almenys els pròxims quatre anys" i confia que la literatura serveixi per fer-hi front. "A vegades només necessites un llibre que et permeti sortir amb força d'una situació complicada. És important tenir llibres guaridors per tirar endavant", diu Vernon.

stats