Literatura

Jordi Masó, Albert Pijuan i Eider Rodriguez, entre els guanyadors dels premis Llibreter

En la nova categoria d'assaig, el llibre guanyador ha estat 'Bla-bla-bla', de Miguel Pajares, en què el biòleg esmicola alguns mites del capitalisme ecològic i del creixement sostenible

3 min
Jordi Masó, Albert Pijuan i Eider Rodriguez

BarcelonaEls premis Llibreter han arribat a la 25a edició ampliant els guardons a fins a sis categories –afegint-hi per primera vegada l'assaig i pensament– i demostrant, una vegada més, el bon olfacte del gremi per reconèixer obres de qualitat que potser no han tingut el recorregut entre els lectors que mereixien.

Podria ser el cas, per exemple, de la novel·la –"molt intel·ligent i divertida", segons el jurat– Xacona, de Jordi Masó, últim lliurament de la trajectòria prolífica i enlluernadora de l'autor nascut a Granollers el 1967, que des del seu primer llibre a Males Herbes, Polpa (2016), no ha deixat de sorprendre els lectors, i que aquest dijous ha rebut el premi en la categoria de literatura catalana. O també el recorregut per l'accidentada vida del pare d'Eider Rodriguez que l'autora basca planteja al corprenedor Materials de construcció, traduït per Pau Joan Hernàndez i publicat per Periscopi, una editorial que en una dècada ha acumulat set premis Llibreter. "Xacona és una novel·la arriscada i experimental, demana del lector que sigui còmplice, i agraeixo que els llibreters hagin fet el gest de reconèixer-la –ha dit Jordi Masó–. Cada capítol del llibre comença amb la mateixa frase, però evoluciona sempre de manera diferent. Les variacions són cada vegada més imaginatives i estrafolàries". "Si soc escriptora és perquè he llegit i m'he trobat llibreters meravellosos, com ara l'Assun, que quan la mare anava a comprar el Pronto cada setmana em temptava a llegir llibres en basc, i va acabar funcionant", ha recordat Eider Rodriguez.

Si l'impactant volum de memòries de Rodriguez ha rebut el Llibreter en la categoria d'altres literatures, imposant-se a Bailey's Cafe, de Gloria Naylor (Arde), i Fill d'un malparit, de Sorj Chalandon (Edicions de 1984), els premiats en les dues categories de literatura infantil i juvenil també han estat una notícia agradable: Albert Pijuan ha pogut celebrar la victòria de I diumenge, meteorit (Animallibres), i des de la distància ha fet el mateix T. Kingfisher gràcies a Guia màgica d'autodefensa amb galetes (Indòmita / Gran Travesía; trad. Elena Ordeig). "El component de sort és immens, en els premis, i en aquest cas n'he tingut, perquè és una novel·la que ha llegit poca gent –ha dit Albert Pijuan–. Diria que mai havia trobat un títol que resumís tan bé el to d'un llibre meu. Tots els dies de la setmana hi ha hagut una desgràcia, i al final ve un meteorit que s'ho ha de carregar tot".

Doble premi per a Raig Verd

Raig Verd ha estat l'editorial amb més premis d'aquesta edició: a més d'haver publicat el llibre de Kingfisher a través del segell Indòmita, ha donat a conèixer el necessari i controvertit assaig Bla-bla-bla. El mite del capitalisme ecològic, del biòleg Miguel Pajares, en què esmicola alguns mites del capitalisme ecològic i del creixement sostenible. "Les polítiques climàtiques no estan servint per afrontar l'emergència que estem vivint –ha admès l'autor–. Els compromisos dels governs de reduir les emissions a la meitat el 2030 no es faran realitat, i haurem perdut una dècada crucial en aquesta lluita".

L'últim premi de la 25a edició dels premis Llibreter també ha reconegut un llibre publicat per una editorial independent, en aquest cas Ekaré, que va publicar l'àlbum il·lustrat Papallona, de Marc Majewski –traduït al català per Matías Adam Barrios–, en què una criatura es disfressa amb les ales de colors i les antenes pròpies d'aquest insecte fins que els altres nens els hi fan malbé. "És el meu llibre més personal i explica un episodi de la meva infantesa –ha explicat l'autor a través d'un vídeo–. Espero que els nens queer puguin sortir cada cop més i sense problemes del seu capoll, com ho fa el de Papallona".

stats