Literatura
Llegim Actualitat 19/05/2023

Sis 'bookstagrammers' i 'booktubers' que recomanen llibres en català

Les ressenyes literàries proliferen a les xarxes socials i s'agrupen sota l'etiqueta #elreductecatalà

2 min
Les germanes Ona al seu canal de Youtube

BarcelonaAquesta setmana les Germanes Ona ens han sorprès amb el seu debut com a recomanadores de llibres infantils a les xarxes socials. Com elles, hi ha cada vegada més bookstagrammers i booktubers que recomanen llibres en català i que s'han fet el seu nínxol a les xarxes. De fet, fa uns anys que alguns han conformat una petita comunitat sota l'etiqueta #elreductecatalà, i organitzen lectures compartides i inciten a llegir amb reptes mensuals amb els quals proposen, per exemple, llegir un llibre d'un premi Nobel, o llegir un llibre amb representació LGTBIQ+. Fem un recull d'alguns dels més interessants perquè els pugueu seguir i pugueu gaudir de les seves recomanacions.

Les Germanes Ona

La Mariona i la Gal·la van començar a recomanar els llibres infantils que més els agraden de manera espontània quan la família els va regalar una càmera digital. Ara ho fan des de l’espai PetitOna de la Llibreria Ona i les podeu seguir a les seves xarxes. Tenen previst continuar els vídeos amb entrevistes a il·lustradores i escriptores dones. 

Els BookHunters

Sergi Purcet i Laia Bonjoch porten aquest projecte d’Instagram i YouTube. Fan ressenyes de clàssics i novetats il·lustrades amb imatges temàtiques i divertides. També llancen reptes com #ElPlaLlegirCat, que insta a fer-se fotos estiuenques de postureig amb llibres en català.

Traduint des de Calella

Anna Rosich fa ressenyes de literatura contemporània a Instagram i YouTube. Traductora i correctora de professió, fa èmfasi en la importància de la traducció: “Hi ha tantes traduccions possibles com traductors”. A més, té una sèrie de vídeos curiosos sobre què es llegeix al transport públic.

La Sara Holmes

Aquesta bookstagrammer es va engrescar amb les recomanacions de llibres durant el confinament. Fa ressenyes amb un to distès i proper, i les il·lustra amb fotos estètiques i quotidianes. Té un perfil dinàmic i fa servir les històries per sumar-se a reptes i cridar a la participació dels lectors.

Momo&Casiopea

Àngela Zorrilla és lectora assídua de la Biblioteca Canyadó i Casagemes de Badalona, un equipament imprescindible per sostenir econòmicament aquesta lectora voraç que llegeix un centenar de llibres a l'any. Al seu compte d'Instagram trobem ressenyes, la majoria de literatura contemporània, en català i també en castellà, i l'avantatge és que molts sabem que els podem trobar als fons de les biblioteques municipals.

L'Illa Deserta

Aquesta bookstagrammer fa ressenyes de tota mena de llibres de literatura catalana i estrangera, especialment de literatura xinesa. Difon aquesta literatura desconeguda a casa nostra a través de ressenyes agrupades sota el hashtag #dimartsxinès i també al podcast L'any de la rata.

stats