David Walliams, pregoner de Sant Jordi: "Un llibre que es llegeix per plaer val per cent llibres que t'obliguen a llegir"
L'actor, presentador i escriptor David Walliams fa un carismàtic pregó de la lectura al Born
BarcelonaNi la pluja torrencial que queia poc abans de l'inici del pregó de la lectura de Sant Jordi ni la jornada de vaga a les Biblioteques de Barcelona han aigualit l'entusiasme de l'actor, presentador i escriptor David Walliams (Londres, 1971), protagonista del pregó de la lectura d'enguany. Autor d'una trentena de llibres, des que va debutar, el 2008, amb El noi del vestit –en català a Estrella Polar–, el britànic ha volgut compartir amb els assistents el seu camí cap a la lectura i l'escriptura hores abans de l'inici de la diada.
"Si no ets bon lector, mai no podràs arribar a ser escriptor –ha assegurat–. Seria com provar de compondre una cançó sense haver escoltat mai música". Walliams és, ara per ara, un dels autors de més èxit de la literatura infantil i juvenil arreu del món –ha venut més de 56 milions d'exemplars dels seus llibres–, però ha confessat davant l'audiència que de petit els llibres no l'atreien gaire: "Preferia mirar la lluita lliure a la tele abans que llegir... fins que vaig descobrir Roald Dahl". Va ser Charlie i la fàbrica de xocolata la novel·la que li va canviar la vida. "Ha captivat nens i nenes durant 60 anys i estic segur que continuarà sent així durant els pròxims 60 anys, o potser els pròxims 600, o 6.000!", ha continuat, sense fer cap referència a la polèmica reescriptura recent d'alguns passatges d'aquesta i altres novel·les de l'autor per eliminar-ne el llenguatge políticament incorrecte. "És una novel·la amb un argument senzill, però és plena d'idees complexes –ha dit–. I és fosca. No es tracta d'una història cuqui sobre ossets de peluix. És més aviat pertorbadora".
"Què passaria, si un nen anés a l'escola vestit de nena?"
Walliams, que es va donar a conèixer gràcies al seu paper a la comèdia Little Britain el 2003, ha volgut emfasitzar la importància de llegir per plaer mentre Barcelona es prepara per celebrar un nou Sant Jordi massiu (si la pluja no causa estralls com fa dos anys). "Un llibre que es llegeix per plaer val per cent llibres que t'obliguen a llegir –ha proclamat–. Tots els estudis ens diuen que als nens que llegeixen sovint els va millor a l'escola. Fan els deures més fàcilment. I poden aspirar a millors estudis".
L'actor i escriptor ha recordat que, a diferència dels anys 70, quan ell va créixer, els infants d'ara tenen mil distraccions abans que llegir. N'ha enumerat unes quantes: "L'iPhone. L'iPad. YouTube. TikTok. Instagram. Snapchat. Twitch. Netflix. Els videojocs". Encara que ha admès que li "encanten el cinema i la tele", ha llançat una advertència: "Gràcies a les plataformes, els nens ja no han d'esperar que facin la seva sèrie preferida. El meu fill va descobrir Els Simpson a Disney+ i va anar recuperant els 763 capítols. Porta molt de temps, això". El discurs de Walliams estava en sintonia amb les paraules que prèviament havia pronunciat l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni: "Encenem els llibres i apaguem les pantalles". Dues hores després del pregó, La Paloma acollia la segona Nit de les Roses, una vetllada poeticomusical en què els Mishima s'han acompanyat d'alguns dels protagonistes d'aquesta diada: Jordi Puntí, Mireia Calafell, Blanca Llum Vidal i Pol Guasch.
"És important que els nens i nenes llegeixin, perquè no és una activitat passiva com mirar la tele –ha insistit Walliams–. Llegir t'obliga a fer l'esforç d'interpretar. I pot ser una cosa tan senzilla com decidir qui és el bo i qui és el dolent de la història". A Walliams li agrada continuar mirant-se el món amb ulls d'infant: "Em vaig posar a escriure per llegir el llibre que mai no vaig tenir quan tenia 12 anys". El seu primer llibre va néixer a partir d'una pregunta que es va fer l'autor: què passaria si un nen anés a l'escola vestit de nena? "S'inspirava, en part, en la meva pròpia vida, perquè la meva germana gran hauria volgut tenir una germana petita, i jo sovint em vestia de nena per complaure-la", ha recordat més endavant, durant la conversa amb la periodista Anna Guitart, que també li ha demanat per les seves col·laboracions amb el veterà il·lustrador Quentin Blake, que havia treballat durant anys amb Roald Dahl: "Va ser un somni fet realitat, quan es va avenir a posar imatges a El noi del vestit".
Des de llavors, Walliams ha publicat novel·les com L'àvia gàngster (Montena, 2013) i Les hamburgueses de rata (Montena, 2013). "Sempre intento triar un tema amb un missatge important, però el vehiculo de forma entretinguda i amb sentit de l'humor". Al final del pregó, Walliams ha deixat anar un últim missatge agosarat que ha estat rebut amb aplaudiments: "Fa temps que he oblidat el que em van ensenyar a l'escola, però mai no oblidaré els llibres que he estimat".