Literatura
Llegim Actualitat 21/02/2023

Roser Cabré-Verdiell i Miguel Ángel Oeste guanyen els premis Finestres de narrativa

El premi en la categoria de còmic en llengua catalana ha estat per a 'El rei dels cargols', de David Sánchez i David Pamies

2 min
Miguel Ángel Oeste i Roser Cabré-Verdiell, a la llibreria Finestres

BarcelonaAioua, de Roser Cabré-Verdiell, s'ha imposat a Ràbia, de Sebastià Alzamora, i Els irredempts, de Cristina Garcia Molina, al premi Finestres de narrativa en llengua catalana. La novel·la, publicada per Males Herbes, rebrà 25.000 euros per "la potència verbal i la imaginació" d'una obra que descriu "un viatge a un lloc i un espai mental" on abunden "els traumes fondos i psíquics", ha dit Marina Espasa, presidenta del jurat. "Aioua és una primera novel·la i està potser farcida d'errors, però alhora és un llibre on he fet el que he volgut en tot moment –ha dit Cabré-Verdiell–. Hi aboco un univers personalíssim. Està escrita des d'un desconeixement total del sector i del mercat: aquesta sigui, potser, la potència del llibre". Cabré-Verdiell ha explicat que el llibre aprofundeix en "l'enigma, el misteri i l'ambigüitat afrontada des de la paraula, que és la retòrica i l'experimentació".

Miguel Ángel Oeste, amb Vengo de ese miedo (Tusquets), ha estat proclamada guanyadora del premi Finestres de narrativa en llengua castellana, també dotat amb 25.000 euros. "És una novel·la escrita des de l'esquinçament i el trauma", ha recordat Camila Enrich, en nom del jurat. "A banda de la violència personal i dels abusos familiars, és un llibre sobre els efectes de l'escriptura –ha dit Oeste–. Aquesta història la vaig començar a escriure en tercera persona. El motor de la novel·la és la por i el personatge fa un exercici d'aproximació cap al monstre". Oeste, que ha publicat anteriorment novel·les com Arena, ha recordat que tot i ser un llibre que s'ha descrit com a "devastador", ell el veu "ple d'esperança".

Montserrat Terrones, editora del segell de còmic de Finestres, ha estat l'encarregada d'introduir la categoria de còmic. El projecte d'El rei dels cargols, del dibuixant David Sánchez i el neurocientífic David Pamies, rebrà 25.000 euros. Al llibre, dos policies d'Amarillo, Texas, troben un cadàver assassinat per un cargol. Aquest plantejament surrealista avança "cap a la bogeria i el deliri infernal", han assegurat els autors. Canícula, d'Adrià Turina, rebrà 15.000 euros –en la categoria de Menció al Talent Novell–: ha descrit la seva obra com "de sang i fetge" i amb sentit de l'humor. "Mai no he rebut ni un duro per cap historieta meva –ha dit l'autor–. Això és positiu, però també és una responsabilitat".

stats