Rècord per Sant Jordi: Barcelona tindrà quatre quilòmetres seguits de parades

Les llibreries de tot Catalunya podran posar el 22 i 23 d'abril una taula amb llibres a fora de l'establiment per celebrar la Diada

3 min
Sant Jordi sense mascaretes

BarcelonaEl sector del llibre està entusiasmat pel proper Sant Jordi, que espera que sigui un "retorn a la normalitat" després de dos anys de pandèmia. Per celebrar la Diada, editors i llibreters han ideat juntament amb l'Ajuntament de Barcelona una superilla literària que ocuparà el passeig de Gràcia i la Rambla de Catalunya des de l'avinguda Diagonal fins a la Gran Via i els carrers adjacents. Aquest espai estarà tancat als vehicles, només s'hi podrà accedir a peu. "Hi haurà quatre quilòmetres seguits de parades de llibres i roses. Tot un rècord", explica el secretari tècnic del Gremi de Llibreters de Catalunya, Marià Marín. A Barcelona hi haurà prop de 300 parades de professionals del llibre (60 més que el 2019), de les quals més de 200 se situaran a la superilla. En total, la ciutat acollirà més de 6.500 parades de llibres i roses.

La 'superilla' de Sant Jordi

La superilla ocuparà 140.000 metres quadrats i els vehicles només podran circular pels carrers perimetrals i també pels carrers d’Aragó i València, a més de la Diagonal i la Gran Via. Els professionals del llibre situaran les seves parades al passeig de Gràcia i als carrers transversals, mentre que la Rambla de Catalunya acollirà floristes, entitats i parades de no professionals. L'objectiu és esponjar l'espai del passeig de Gràcia i que s'hi pugui passejar "amb seguretat i amb tranquil·litat", diu el president de la Cambra del Llibre, Patrici Tixis. A la plaça de Catalunya s'hi ubicaran les parades de la FNAC i El Corte Inglés, mentre que a la part superior de la Rambla hi haurà les llibreries de Ciutat Vella i a la resta de la via, parades d'entitats.

En paral·lel, hi haurà 12 espais més a la resta de Barcelona ubicats pels diferents districtes i dedicats també a Sant Jordi. Al passeig de Sant Joan, per exemple, es recuperarà l'espai dedicat al còmic, la novel·la gràfica i la literatura infantil i juvenil. També hi haurà parades a l’Eixample, Ciutat Vella, Sarrià, Les Corts, Poblenou, Sant Andreu. "La idea és que tothom tingui a prop un espai professional amb llibres, no necessàriament caldrà anar al passeig de Gràcia", afirma Marín. A la Rambla hi haurà parades d'entitats i a la part alta s'hi situaran les llibreries de Ciutat Vella. A més, les llibreries de tot Catalunya podran col·locar el 22 i el 23 d'abril una parada a davant dels seus establiments. A Barcelona n'hi haurà 103.

Objectiu: 22 milions d'euros

Editors i llibreters esperen igualar la facturació de Sant Jordi del 2019, quan es van vendre 1,6 milions de llibres i es va assolir una facturació de 22 milions d'euros. "És un any nou amb espais diferents, no tenim gaires referents però esperem acostar-nos al 2019", subratlla Tixis, que afegeix: "Serà la primera Diada sense restriccions després de dos anys. Ens portarà a avantatges que esperem que es consolidin pel futur. Esperem que sigui un dels Sant Jordis més rellevants de la història".

Més enllà del mapa de parades, el sector del llibre ha organitzat també una quinzena de xerrades amb escriptors entre els quals hi ha Orhan Pamuk , Maksim Óssipov –que ha deixat Rússia a conseqüència de la invasió d'Ucraïna–, Jo Nesbo, Marta Carnicero, Núria Bendicho, Eva Baltasar , David Trueba i Juan Tallón. Aquests Diàlegs de Sant Jordi se celebraran del 19 al 21 d’abril a la Biblioteca El Clot-Josep Benet. Imma Monsó farà el pregó de Sant Jordi el 22 d’abril a les 18 h a l’Ajuntament de Barcelona.

stats