Literatura
Llegim Actualitat 20/07/2021

Rafel Nadal, Carlota Gurt i Enric Casasses, entre les novetats destacades de tardor del Grup 62

Josep Ramoneda reconeix la "sorpresa" de tot el sector editorial per la recuperació posterior al confinament del 2020

Ara
3 min
Rafel Nadal, Carlota Gurt i Enric Casasses

BarcelonaRafel Nadal publicarà el 24 de novembre la seva última novel·la, La baba Montserrat. Quan s'esborren les paraules (Destino), amb la qual tanca la seva trilogia sobre memòria familiar formada també per Quan érem feliços i Quan en dèiem xampany. Serà una de les novetats literàries més destacades del Grup 62 de la tardor, juntament amb la primera novel·la de Carlota Gurt (Sola), el nou recull de poemes d'Enric Casasses (Soliloquis de nyigui-nyogui) i la traducció d'A foc lent, l'última novel·la de la bestseller Paula Hawkins.

El president del Grup 62, Josep Ramoneda, i el seu director editorial, Emili Rosales, han fet balanç aquest dimarts de l'últim curs. Ramoneda ha qualificat d'"excel·lent" la temporada i ha reconegut la "sorpresa" de tot el sector per la recuperació posterior al confinament del 2020. En concret, ha apuntat que el conjunt del sector editorial a Catalunya ha viscut el primer semestre del 2021 un creixement d'entre el 4% i el 6% en vendes respecte al 2019, i que en el cas particular del Grup 62 la xifra s'ha enfilat gairebé al 9%. "Hem venut un de cada tres llibres que s'han publicat en català", ha assegurat el filòsof i president del grup editorial. 

"Hem de veure si aquest regal que ens ha fet la pandèmia, que de moment ha tingut una continuació espectacular, es manté o no", ha apuntat. El 2020 el grup va reduir per força el nombre de títols previstos, tot i que amb el pas de l'any es va anar recuperant. Enguany el ritme torna a ser l'habitual i els diversos segells del grup publicaran 150 títols, 400 si s'hi compten els juvenils i infantils. 

Més enllà de les vendes, Ramoneda i Rosales han mostrat satisfacció per "l'impacte" que han tingut alguns títols que han editat, com l'èxit de vendes de l'adaptació de Màrius Serra del Tirant lo Blanc –se n'han venut 12.000 exemplars–, el reconeixement amb el premi Llibreter a Francesc Serés per La casa de foc i el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes a Maria Barbal. També per la "projecció del projecte cultural en totes les seves dimensions", ha afegit Ramoneda, amb bones notícies com l'anunci recent que Proa tornarà a editar el Premi Sant Jordi d'Òmnium Cultural els tres anys vinents. El llibre més venut del Grup 62 ha sigut La dona de la seva vida, de Xavier Bosch, amb 40.000 exemplars, 36.000 dels quals en català.

Marcel Proust i els medis socials (1934)

Les novetats de la tardor

La tardor arribarà carregada de novetats editorials als segells del grup, tant de ficció d'autors catalans com internacionals, assaig i poesia (i juvenils/infantils, que no s'han avançat). Cinc narradores catalanes coincidiran amb novetat al setembre. Són Carlota Gurt (Sola), Montse Barderi (La vida autèntica), Tània Juste (Amor a l'art, premi Prudenci Bertrana), Roser Caminals (Garbo parla, premi BBVA Sant Joan de novel·la) i Clara Queraltó amb Et diré R., sobre el pas de la joventut a l'edat adulta. Amb aquest quintet el Grup 62 vol "mostrar l'apogeu, la renovació i la vitalitat que viuen les lletres catalanes", ha dit Emili Rosales.

En l'apartat de ficció internacional, destaca el nou títol de l'autora de La noia del tren, Paula Hawkins, A foc lent, un nou thriller. També el llibre de relats de Haruki Murakami Primera persona del singular i l'última novel·la de Jonathan Franzen, Cruïlles. Es traduiran, a més, clàssics universals com El quartet d'Alexandria, de Lawrence Durrell, i Sodoma i Gomorra, de Marcel Proust.

Entre les novetats de la tardor també hi ha un nou llibre de poesia d'Enric Casasses, Soliloquis de nyigui-nyogui, el dietari de Joaquim Molas El mirall de la vida (1956-2015) i una edició comentada de Solitud, de Víctor Català, per diversos autors com Vicenç Pagès Jordà, Najat El Hachmi, Dolors Miquel, Toni Sala i Mercè Ibarz.

stats