Llegim Actualitat 15/07/2021

Proa tornarà a editar el premi Sant Jordi de novel·la

L'editorial guanya el concurs d'Òmnium Cultural i farà una presentació mundial del guardó

2 min
Víctor García Tur, amb el premi Sant Jordi

Els pròxims tres anys, els llibres guardonats amb el premi Sant Jordi es publicaran sota el segell de Proa, juntament amb Òmnium Cultural. L'editorial del Grup 62 ha guanyat el concurs –organitzat per Òmnium Cultural, que és qui atorga el premi– per triar el segell sota el qual sortiran les obres premiades. Proa s'ha imposat a quatre candidatures d'altres editorials amb un projecte que inclou una presentació mundial, una forta aposta per nous formats digitals (el guardonat s'editarà en paper, en e-book i en audiollibre) i el compromís de fer arribar l’obra a més de mil punts de venda dels Països Catalans.

L'editorial del Grup 62 torna així a acollir el premi Sant Jordi, que va publicar des del 1981 i fins al 2017. El 2018, Òmnium Cultural va organitzar un concurs per obrir la publicació de l’obra guardonada a totes les editorials amb seu als Països Catalans. Aleshores el va guanyar Enciclopèdia Catalana, que s'ha encarregat d'editar el premi els últims tres anys amb les novel·les Digues un desig, de Jordi Cabré (2018), Les amistats traïdes, de David Nel·lo (2019), i L’aigua que vols, de Víctor García Tur (2020).

El concurs per triar segell s'adreça a totes les editorials del país i una mateixa editorial no pot ser-ne adjudicatària dues vegades consecutives. El 2024 s’obrirà un nou concurs que passarà el relleu de la coedició a una altra editorial. Proa no s’hi podrà tornar a presentar fins al 2027. 

Canvi de jurat

Òmnium Cultural també ha renovat els membres del jurat que escolliran els autors guanyadors del premi Sant Jordi en les pròximes edicions. Seran la professora Mita Casacuberta, el professor i especialista en literatura catalana Ferran Gadea, el crític i periodista literari David Guzman, la llibretera Fe Fernández, el professor i escriptor Manel Ollé, la crítica literària, traductora i escriptora Simona Škrabec, i la traductora Dolors Udina. Amb 60.000 euros, el premi Sant Jordi és el més ben dotat de les lletres catalanes.

stats