Llegim Actualitat 03/11/2021

Premi Goncourt per a un jove autor del Senegal, Mohamed Mbougar Sarr

Més Llibres i Anagrama publicaran l'obra guanyadora, la novel·la 'La memòria més secreta dels homes'

2 min
L'autor de 'La memòria més secreta dels homes' té només 31 anys

Barcelona"Reconèixer un autor jove significa tornar a les bases fonamentals del premi Goncourt. Mbougar Sarr té 31 anys, però ja ha publicat diversos llibres. Esperem que el Goncourt no li tregui les ganes de continuar escrivint". Amb aquestes paraules s'expressava Philippe Claudel, escriptor i secretari del jurat d'un dels guardons més antics i prestigiosos del món, que es va atorgar per primera vegada el 1903.

La plus secrète mémoire des hommes [La memòria més secreta dels homes], cinquè llibre del senegalès Mohamed Mbougar Sarr (Dakar, 1990), s'ha imposat a Christine Angot, Sorj Chalandon i Louis-Philippe Dalembert. La trajectòria del llibre ha estat sens dubte ascendent des que l'editorial Philippe Rey el va publicar el mes d'agost a França i Jimsaan al Senegal. El tiratge inicial de 5.000 exemplars es va esgotar ràpidament, i la xifra ja supera els 30.000 exemplars, a més de comptar amb un projecte d'adaptació al cinema i d'haver estat una de les sensacions a l'última fira de Frankfurt. En català, el llibre apareixerà el 2022 a Més Llibres; en castellà, a Anagrama.

"Aquest premi m'omple d'alegria. És simplement així -assegurava l'escriptor a l'entrada del restaurant parisenc Drouant-. Podem escriure literatura a qualsevol edat, i un premi així es pot aconseguir o de molt jove o amb 70 anys". Mbougar Sarr és, tanmateix, un dels autors més joves del palmarès, que en les dues últimes dècades ha reconegut autors com Leila Slimani –el 2016, quan tenia 35 anys– i Laurent Gaudé –el 2004, quan en tenia 32. És, també, el primer senegalès que aconsegueix la fita.

La memòria més secreta dels homes és una novel·la d'aprenentatge ambientada a París el 2018. El seu protagonista és un jove autor senegalès que descobreix un llibre mític, publicat el 1938, signat per un autor de qui es va perdre el rastre i que va ser qualificat de "Rimbaud negre". Entre els temes del llibre hi ha el dels efectes del colonialisme, l'exili i el dilema d'haver d'escollir entre l'escriptura o la vida.

Nothomb guanya el Renaudot

Dotat simbòlicament amb un euro, el Goncourt és un premi d'un prestigi i una popularitat tan grans que els seus guanyadors acostumen a vendre, de mitjana, uns 300.000 exemplars dels seus llibres. A més del Goncourt, aquest dimecres s'ha anunciat també la guanyadora del premi Renaudot. Ha estat la prolífica Amélie Nothomb, gràcies a Premier sang [Primera sang], novel·la on aborda la mort del seu pare durant els primers dies de confiament a causa de la pandèmia de covid-19. Nothomb, molt popular a França, ha venut 230.000 exemplars de la novel·la en dos mesos.

stats