Llegim 13/04/2019

Mor als 88 anys la poeta Francisca Aguirre

Aguirre, nascuda a Alacant el 1930, va ser guardonada amb el Premio Nacional de les lletres 2018

Ara
2 min
Aguirre, en una imatge d'arxiu

BarcelonaLa poeta valenciana Francisca Aguirre –nascuda a Alacant el 1930– ha mort aquest dissabte al seu domicili de Madrid, segons han confirmat a Efe fonts de la família. Aguirre va ser guardonada al novembre amb el Premio Nacional de les lletres 2018. El guardó, que concedeix el ministeri de Cultura i Esport i té per objecte reconèixer el conjunt de l’obra literària d’un autor espanyol en qualsevol de les llengües oficials –si bé mai no l’ha guanyat encara cap autor que escrigui en basc o en gallec–, està dotat amb 40.000 euros.

Al concedir-li el premi el jurat va destacar sobre la seva poesia que és “la més pròxima a Machado de la generació de la dècada dels 50” i que està “entre la desolació i la clarividència, la lucidesa i el dolor, xiuxiuejant, més que dient, paraules situades entre la consciència i la memòria”. “M’enorgulleix molt la comparació amb Machado –va dir al novembre– perquè el llegeixo sempre que estic nerviosa per algun motiu, i al cap de mitja hora em passa el malestar”.

Aguirre va guanyar el Nacional de poesia amb 'Historia de una anatomía' (Hiperión, 2010). És filla del pintor Lorenzo Aguirre, a qui va dedicar el llibre de poemes 'Los trescientos escalones' (1976) i va ser parella del també poeta i crític musical Félix Grande. Francisca Aguirre va debutar el 1972 amb 'Ítaca' gràcies al premi Leopoldo María Panero, als 42 anys. Des de llavors ha anat donant a conèixer nous llibres de poemes amb comptagotes. Va fer un primer balanç de la seva obra a 'Ensayo general' (Calambur, 2000), però ha continuat publicant. L’últim llibre ha sigut 'Conversaciones con mi animal de compañía' (Ediciones Rilke, 2013). “Continuaré escrivint fins que el cos digui prou”, va dir l’autora.

stats