Premis literaris
Actualitat07/05/2019

Joan Margarit guanya el Premi Reina Sofia de Poesia Iberoamericana

El jurat destaca "l'exactitud", la "claredat expressiva" i el "bilingüisme" de l'autor català

Jordi Nopca

BarcelonaAmb la concessió del 28è Premi Reina Sofia de Poesia Iberoamericana, que es va fer públic ahir a la tarda, Joan Margarit suma un altre reconeixement internacional -després de guanyar el Pablo Neruda el 2017- en la seva extensa i guardonada trajectòria. El guardó, instituït el 1992, ha premiat en gairebé tres dècades autors espanyols com Antonio Gamoneda, Ángel González i José Manuel Caballero Bonald, però també de llatinoamericans com Mario Benedetti, Gonzalo Rojas, Juan Gelman i Ida Vitale, i ha reconegut també tres autors de l’àmbit lusòfon: el brasiler João Cabral de Melo Neto i els portuguesos Sophia de Mello Breyner i Nuno Júdice. Margarit és el segon poeta català distingit amb el Reina Sofia, dinou anys després de Pere Gimferrer.

El filòleg i membre del jurat del premi, Víctor García de la Concha, va explicar ahir que Margarit no està inscrit en cap estètica de grup ni ha sigut encasellat en generacions poètiques, i el va definir com “algú que exerceix la poesia com a instrument moral i de pensament”. Així mateix, va destacar l’“exactitud”, la “claredat expressiva” i el “bilingüisme” com a trets principals de la seva obra. En aquest sentit, va recordar que el premiat no tradueix els seus llibres del castellà al català o viceversa, sinó que escriu simultàniament en totes dues llengües, “fet que converteix la seva poesia en un exemple de cultura en contínua traducció”.

Cargando
No hay anuncios

Entre els llibres de l’autor nascut a Sanaüja el 1938 destaquen Els motius del llop (1993), Càlcul d’estructures (2006), Es perd el senyal (2012) i el volum de memòries d’infantesa i joventut Per tenir casa cal guanyar la guerra (2018). “Les roselles van desapareixent, / eliminades com les males herbes. / Molt aviat ja no s’escamparan / les roges pinzellades del vent als camps de blat”. Així comença Un hivern fascinant, de moment l’últim llibre de poemes de l’autor, publicat el 2017 a Proa. És un inici desolador que avança cap a l’optimisme als últims versos: “L’oblit arriba, tranquil·litzador. / I torna, sempre torna, l’alegria”. “Escrivint aquests poemes m’he adonat que la infantesa i la senectud, etapes que semblaven molt separades i llunyanes, no ho estan tant -deia l’autor llavors-. Entremig hi ha una llarga etapa intermèdia que ja ha passat. Les coses no succeeixen de manera contínua, sinó a sotragades. Tothom entén que el passat s’allunyi, però la recerca de futur és una de les ensarronades més grans que portem a dins”.