Llegim Actualitat 13/07/2021

El Llibrestiu vol mantenir viva la fal·lera lectora del confinament

110 llibreries de 40 municipis catalans acolliran signatures i activitats durant aquest dijous

2 min
La llibreria La Central del carrer Mallorca durant el Sant Jordi d'estiu 2020

BarcelonaEl març de l'any passat, els llibreters es trencaven el cap per aconseguir celebrar la festa de Sant Jordi amb la ciutadania tancada a casa per la pandèmia. I, mentrestant, moltes persones van trobar en la lectura un refugi per evadir-se de la crisi sanitària i la van convertir en un hàbit. Les dades de l'últim baròmetre del ministeri de Cultura ho corroboren: el percentatge de lectors freqüents va passar d'un 50% el 2019 a un 57% durant la primera onada de covid-19. Un any i mig després, els llibreters volen que aquest creixement no sigui flor d'un confinament. I per això han ideat el Llibrestiu, una festa literària que tindrà lloc aquest dijous arreu de Catalunya i que busca, per damunt de tot, connectar els lectors amb els seus escriptors de capçalera i les seves llibreries de proximitat.

"El món del llibre es va unir per passar el pitjor moment de la crisi junts. El creixement de la lectura i la vinculació dels lectors amb les llibreries de proximitat van ser claus per superar la crisi. Ara volem consolidar i refermar aquesta recuperació", afirma el president de la Cambra del Llibre de Catalunya, Patrici Tixis. Tot i que neix de l'experiència del 23 de juliol passat, Llibrestiu no serà un Sant Jordi d'estiu, i per això ni el Gremi de Llibreters ni la Cambra del Llibre de Catalunya volen parlar de facturació. "Està pensada com una festa per apropar la literatura a la ciutadania i donar-los l'oportunitat d'estar en contacte amb els autors", afirma la presidenta del Gremi de Llibreters, Maria Carme Ferrer. I Tixis afegeix: "És una experiència nova que vol reivindicar les llibreries com a agents culturals".

Una festa per fixar al calendari

La iniciativa comptarà amb la participació de 110 llibreries (que representen un 30% del total a Catalunya) de prop de 40 municipis. El Llibrestiu començarà a les cinc de la tarda i acabarà a les deu de la nit –en principi s'allargava fins a les onze, però amb les noves mesures anunciades aquest dilluns els organitzadors han optat per retallar una hora la festa–. Hi haurà presentacions, signatures, taules rodones, conta-contes, música en directe i tertúlies literàries a ciutats com Barcelona (on hi participen 54 llibreries), Girona, Tarragona, Lleida, Vic, Terrassa, Manresa, Esplugues, Tàrrega i Olot.

Les llibreries podran posar una parada al carrer, davant de l'establiment o en un espai proper, tot i que la majoria d'activitats es faran a l'interior per controlar els aforaments. En alguns municipis, com Girona i Vic, els establiments han optat per agrupar-se en parades a l'exterior, que estaran delimitades i tindran control d'aforament. Girona, per exemple, reunirà 10 llibreries a la plaça de la Independència i totes les activitats giraran al voltant de la novel·la negra.

Totes les activitats estan recollides en una pàgina web específica del Gremi de Llibreters. La primera edició del Llibrestiu serà una prova pilot per estudiar la seva rebuda entre la ciutadania, però la intenció dels llibreters és que la festa quedi fixada al calendari d'esdeveniments del país. D'aquesta manera, cada trimestre hi hauria una festa literària que serviria d'impuls a la venda: la campanya de Nadal, la de Sant Jordi, la del Llibrestiu i la de la Setmana del Llibre en Català. 

10 activitats destacades del Llibrestiu
  • Jordi Lara i Albert Pijuan, a La Central de Barcelona Els escriptors Jordi Lara i Albert Pijuan, premis de la Crítica 2020 i 2021 respectivament, conversaran a La Central del Raval sobre les respectives infanteses i la vocació d'escriure. A les 20h.
  • Mark Baker, a la llibreria Finestres de Barcelona 'Nam. Historia oral de la guerra del Vietnam' està considerat un dels millors llibres sobre la guerra del Vietnam. El seu autor, el nord-americà Mark Baker, serà a la llibreria Finestres per conversar amb els lectors sobre el llibre i dels testimonis que recull. A les 19h.
  • Dolors Bassa signa llibres a l'Abacus de Vic L'exconsellera Dolors Bassa ha escrit, juntament amb la seva germana Montse, 'Carregades de raons', un llibre on aboca la seva experiència a la Generalitat i, després, a la presó. Dolors Bassa serà a Vic per firmar exemplars i compartir impressions amb els lectors. A les 18h.
  • Ousman Umar i música en directe, al Racó de Llibres de Rubí L'escriptor ghanès Ousman Umar presentarà el llibre 'Des del país dels blancs', en què relata el seu viatge des de l'Àfrica fins a Barcelona, a la llibreria Racó del Llibre de Rubí, que després acollirà música en directe. A les 19.30h.
  • Espectacle musical a la Parcir de Manresa A partir de la novel·la 'Enyor' de Violeida Sánchez, la llibreria Parcir de Manresa serà l'escenari de l'espectacle musical 'La tronada de les talaies'. Es tracta d'una peça creada pels músics Jiri Vaclavick (contrabaix) i David Roca (percussió), que la interpretaran a la plaça de Lluís Companys, davant de la llibreria. A les 20.30h
  • El còmic català, a la Gigamesh de Barcelona La llibreria Gigamesh ha organitzat una taula rodona per debatre sobre la situació actual del còmic català. Hi participaran els dibuixants Ricard Efa i Nadia Hafid, el director de la revista 'Forn de Calç', Marc Charles, l'autora de còmics Mar Mascaró i el periodista de l'ARA, Xavi Serra. A les 20h.
  • Xavier Bosch i Milena Busquets, a la llibreria Jaimes de Barcelona Durant tota la tarda i fins al vespre, diversos autors passaran per la llibreria Jaimes a firmar llibres. Hi haurà Xavier Bosch, Jenn Díaz i Pau Arenós (18h), Rosa Ribas i Milena Busquets (19h), Dolors Udina i Antoni Clapés (20h) i Albert Om i Laia Fàbregas (21h).
  • Novel·la negra a Girona La plaça Independència de Girona acollirà parades de 10 llibreries gironines i diverses activitats al voltant de la novel·la negra. Hi haurà firmes d'escriptors com Miquel Aguirre i Laia Vilaseca, com també un col·loqui entre els periodistes Carles Porta i Jordi Grau i la projecció d'un episodi de 'Crims' al cinema Truffaut.
  • La 'Divina Comèdia', a la llibreria Piccolo de Barcelona El professor de Filologia Italiana Raffaele Pinto i la professora de Llengua i Literatura Italiana Chiara Cappuccio comentaran a la llibreria Piccolo la nova edició comentada 'Divina Comedia. Infierno' publicada per Akal. A les 20h.
  • Jaume Copons i Liliana Fortuny ensenyen a fer monstres a l'Abacus de Barcelona Jaume Copons i Liliana Fortuny, autors de les sagues 'L’Agus i els monstres' i 'Bitmax&co', impartiran un taller per ensenyar els més petits a dibuixar i imaginar robots i monstres. Serà a l'Abacus del carrer Enric Granados de Barcelona a les sis de la tarda.
stats