Va de llibres

Jusèp Boya recomana una novel·la negra amb castellers i nissagues vinícoles

El director del Museu Arqueològic de Catalunya tria 'Vinyes de sang', d'Àngels Dalmau

2 min
Jusèp Boya és exdirector del Museu d’Història de Catalunya i exdirector general de Patrimoni.

BarcelonaEl director del Museu Arqueològic de Catalunya, l'historiador Jusèp Boya i Busquet, recomana Vinyes de sang (La Campana, 2023), d'Àngels Dalmau. La novel·la relata un crim que té lloc a Vilafranca del Penedès durant la diada castellera de Sant Fèlix, quan els Verds descarreguen un 3 de 10 amb folre i manilles. De fet, al llibre hi tenen molta importància tant les tradicions populars com les vinyes. Les tradicions tenen la seva part positiva i negativa. La novel·la deixa entreveure un masclisme ancestral i el secretisme perquè el crim està relacionat amb les nissagues més importants de Vilafranca, molt lligades al món vinícola. A l'inici de Vinyes de sang també hi ha una agressió sexual, que és fonamental per entendre tot el que viurà la seva protagonista després.

"És una apassionant novel·la negra ambientada al món casteller del Penedès, on el paisatge i els monuments de la comarca juguen un paper important. M'agrada que hi surti la muntanya i el castell d’Olèrdola, una de les seus del nostre museu", assegura Boya. Olèrdola va ser la primera capital del Penedès i té una història de molts segles. Els ibers hi van fundar una primera comunitat urbana al segle IV aC i els romans, cent anys més tard, la van convertir en una plaça militar vinculada a la conquesta d’Hispània. Als segles X, XI i XII es va convertir en un centre de poder i capital de la Marca del Penedès.

A la novel·la d'Àngels Dalmau –que, com Boya, també és historiadora–, hi ha molts més escenaris, com la basílica de Santa Maria o el Vinseum, que té la seu central a l'antic palau medieval dels monarques de la Corona d'Aragó.

stats