Reconeixements literaris

Jesús Carrasco guanya el premi Biblioteca Breve 2024 amb ‘Elogio de las manos’

Es tracta d’una novel·la “agradable, commovedora i reparadora”, segons el jurat

2 min
Jesús Carrasco fotografiat aquest dilluns al Museu Marítim de Barcelona

BarcelonaL’escriptor Jesús Carrasco (Olivenza, 1972) ha estat guardonat amb el premi Biblioteca Breve per la novel·la Elogio de las manos. Es tracta d’una història sobre una família que s’instal·la temporalment en un habitatge del sud d’Espanya i que hi acaba vivint durant anys, convertint aquell edifici en un espai acollidor i de celebració malgrat saber que un dia arribaran les excavadores i el tiraran a terra. “És una novel·la curativa i lluminosa en què el procés de restauració d’una casa acaba resumint la família que l’ocupa”, ha dit el jurat del premi, format per Pere Gimferrer, Rafael Arias, Lola Pons, Elena Ramírez i Rosario Villajos. El Biblioteca Breve està dotat amb 30.000 euros.

"És un elogi a la vida i a la cura, un agraïment al temps present i a allò que tenim més proper", afirma Villajos. Pons n’ha destacat “la qualitat lingüística, amb un estil molt curós i una interessant aproximació al lèxic rural”, mentre que Gimferrer subratlla “el metatext de la novel·la, on veiem la feina com a origen de l’obra d’art”. Tots coincideixen en assegurar que és una novel·la “agradable, commovedora i reparadora” de la qual el lector en sortirà “amb ganes de regalar-la”.

Elogio de las manos, que es publicarà el 6 de març, va sorgir d’una experiència personal de l’autor. “Vaig veure en aquella família, vivint en una casa que havia de ser enderrocada, una metàfora de la vida. Ens hi aferrem malgrat saber que un dia o altre s’acaba”, explica Carrasco. Per relatar la història ha optat per un punt de vista singular: les mans del narrador. “Veiem com treballen, com construeixen, com es fereixen, com s’estrenyen i com acaricien”, assenyala l’escriptor. La novel·la és també una resposta “a l’actualitat cada vegada més fragmentada i a una velocitat impossible de seguir”. Davant d’aquest present, Carrasco ha procurat “parlar d’allò que ens queda més a mà, d’aquest espai proper on passen les coses decisives de la vida”.

Un autor de la casa

Carrasco és, des de fa anys, un escriptor de Seix Barral. Amb aquest segell va debutar el 2013 amb Intemperie, un llibre que va triomfar a la Fira de Frankfurt, va ser traduït a 29 llengües i li va valdre el premi a Llibre de l’Any dels llibreters de Madrid, l’English PEN Award i el Prix Ulysse a la millor primera novel·la. Des d’aleshores Carrasco ha publicat La tierra que pisamos (2016) i Llévame a casa (2021).

El premi Biblioteca Breve d’enguany ha rebut 772 manuscrits, dels quals un 52,3% d’Espanya i un 31,9% d’Amèrica del Sud. Entre les temàtiques d’aquesta edició destaquen l’autoficció, les novel·les policíaques i les sagues familiars. Els darrers anys l’han guanyat Rosario Villajos amb La educación física (2023), Isaac Rosa amb Lugar seguro (2022), Elvira Sastre amb Días sin ti (2019) i Agustín Fernández-Mallo amb Trilogía de la guerra (2018). En les primeres edicions es va guardonar Juan Goytisolo (1958), Juan Marsé (1965), Jorge Volpi (1999) i Elvira Lindo (2005), entre d’altres.

stats